Programul „Prima casă” devine accesibil persoanelor până la 50 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programul „Prima casă” devine accesibil persoanelor până la 50 de ani

Vârsta persoanelor eligibile pentru Programul de stat „Prima casă” a crescut până la 50 de ani, faţă de 45 cum era până acum. De asemenea, a fost micşorată cota participaţiei proprii iniţiale în Program, de la 10% la 5% din preţul de procurare a locuinţei. Modificările au fost votate de Parlament în două lecturi.

Devin eligibile să aplice la program şi persoanele fizice care deţin în proprietate un imobil, dar al cărui spaţiu locuibil nu depăşeşte 9 m2 per persoană. Proiectul de lege prevede includerea în categoriile beneficiarilor de compensaţii şi a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului – martie 2018.

Potrivit ministrului finanţelor, Sergiu Puşcuţa, în doi ani de derulare a Programului, de credite ipotecare garantate parţial de stat au beneficiat 4296 de persoane fizice, inclusiv familii tinere. Suma totală a creditelor acordate de către bănci constituie peste 2,1 mlrd lei, iar valoarea garanţiilor active este de 1,1 mlrd lei.

Pentru anul 2020, pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” au fost prevăzuţi 70 de milioane de lei, inclusiv 50 de milioane de lei pentru eventuala onorare a garanţiilor de stat în cadrul programului, iar 20 milioane de lei sunt pentru acordarea compensaţiilor în cadrul programelor de compensare derulate pentru beneficiarii Programului.
Similare
RECOMANDĂRI