Proiect: Clopotele, icoanele şi alte obiecte de cult ar putea fi importate în R. Moldova fără achitarea taxei vamale
Sursa foto:turbonef.ro Vizualizari:

Proiect: Clopotele, icoanele şi alte obiecte de cult ar putea fi importate în R. Moldova fără achitarea taxei vamale

Clopotele, icoanele şi alte obiectele de cult ar putea fi aduse în Republica Moldova fără achitarea taxelor vamale. Un proiect  în acest sens a fost elaborat de Ministerul Finanţelor şi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern, care va avea loc miercuri, la ora 15:00.

Proiectul prevede aprobarea unui Regulament privind acordarea facilităţilor fiscale şi vamale la importul obiectelor de cult şi a Listei beneficiarilor de acestea.

Potrivit proiectului, de facilităţi fiscale şi vamale cor putea beneficia cultele religioase, precum şi intermediarii care sunt incluşi în lista beneficiarilor de facilităţi fiscale şi vamale pentru importul obiectelor de cult. Lista va fi aprobată de Guvern, iar pentru a fi incluşi în Lista respectivă, beneficiarii vor depune o cerere la Ministerul Educaţiei, Culturii si Cercetării. După ce MECC va vconfirma apartenenţa mărfurilor la categoria obiectelor de cult, va transmite informaţia Ministerului Finanţelor, iar acesta va elabora şi prezenta Guvernului spre aprobare un proiect de avizare a procedurii de import.

Respectiv, importatorul de obiecte de cult (obiecte folosite în cadrul serviciilor religioase), va fi scutit de achitarea taxei vamale, taxei pentru efectuarea procedurilor vamale şi scutirea de TVA fără drept de deducere.

Drept intermediari/persoane terţe sunt considerate persoanele persoanele fizice sau juridice rezidente care importă obiectele de cult, cu condiţia predării obiectelor de cult respective beneficiarului.

În cazul înstrăinării de către beneficiar a obiectelor de cult importate cu acordarea facilităţilor fiscale şi vamale, TVA, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se calculează şi se achită de către acesta, pornind de la valoarea în vamă calculată la momentul depunerii declaraţiei vamale.

În prezent, obiectele de cult pot fi importate cu facilităţi fiscale şi vamale doar printr-o Hotărâre de Guvern. La acest subiect, la sfârşitul anului 2017, a avut loc un schimb de replici între başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care cerea obţinerea acestor facilităţi pentru importul unor clopote pentru o biserică din Vulcăneşti, şi premierul Pavel Filip. 

Premierul era de părere atunci că „biserica nu trebuie ajutată prin scutiri”, iar astfel de proiecte, prin care se acordă facilităţi fiscale şi vamale importului de clopote, ar distorsiona sistemul fiscal. 

Proiectul urmează a fi discutat şi aprobat de către Guvern.
Similare
RECOMANDĂRI