Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova înregistrează pierderi anuale de peste trei miliarde de lei din cauza angajărilor la negru

Munca la negru rămâne o gravă problemă socială care afectează economia Republicii Moldova. Numai in acest an, au fost depistate peste 7 mii de cazuri de achitare a salariilor în plic, de angajări fără contracte de muncă sau nerespectarea termenelor de plată a salariilor. Potrivit experţilor, din cauza economiei subterane, bugetul Republici Moldova pierde anual circa 3 miliarde de lei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova sunt peste 842 de mii de salariaţi. 7%  dintre aceştia primesc salariu "în plic", deci nu plătesc impozite la stat. În acelaşi timp, aproape 20 la sută dintre persoanele angajate lucrează neoficial. Cei mai mulţi salariaţi fără contract de muncă sunt în agricultură, 60%, comerţ 13% şi industrie 7,0%.

Practica de angajare fără perfectarea contractelor de muncă este mai frecventă printre salariaţii bărbaţi - 9,4%, decât salariaţii femei 3,8%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal este înregistrată în construcţii. Astfel din numărul total al persoanelor care lucrează în această ramură 62,2% nu au un contract de muncă.

MUNCA LA NEGRU

Bărbaţi             9,4%
Femei              3,8%
Construcţii       62,2%
Agricultură       60%

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „ Sectoarele agricole, acolo unde este necesitate de forţă fizică, sectoarele de construcţii sunt acele sectoare unde sunt relaţii de muncă informale. Proporţia acestora este estimativ, potrivit BNS de 6,6 %, în realitate cred că rata este mult mai mare. Este o estimare a celor care au putut fi cuantificate. "

De la începutul acestui an, Inspectoratul de Stat al Muncii a depistat 41 de agenţi economici la care munceau ilegal 59 de persoane, printre care şi cinci minori.  

IGOR CILOCI, director adjunct, Inspectoratul de Stat al Muncii: „Au fost realizate 1610 acţiuni de control. Ponderea problemelor care vizează salarizarea este de 60%, ceea ce înseamnă că atât angajatorul cât şi salariaţii, printr-un acord tacit ascund modalitatea de plată. Inspectoratul de Stat al muncii a întocmit peste 80 de procese verbale de contravenţie şi le-a trimis în judecată. "

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în primele 3 luni ale acestui an, contribuabilii s-au eschivat de la plăţi legale în valoare cu 3,5 mil. lei. Unii salariaţi spun că nu vor accepta niciodată să muncească neoficial, alţii, însă, sunt gata să lucreze ilegal în schimbul unui salariu mai mare.

Anul trecut, Guvernul de la Chişinău a aprobat conceptul de evidenţă automatizată a persoanelor angajate în câmpul muncii în Republica Moldova, care urmează să asigure o transparenţa la achitarea salariilor.  Registrul trebuia să fie activ de la 1 iulie.

IGOR CILOCI, director adjunct, Inspectoratul de Stat al Muncii: „Regisrul electronic va ţine evidenţa şi va fi mai uşor de înţeles care sunt fluxurile de salariaţi. Unde se angajează mai mulţi, care-s condiţiile de angajare."

În Republica Moldova, utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează cu amendă de la 5 mii la 7,5 mii de lei pentru persoanele fizice, şi până la 25 de mii de lei pentru persoanele juridice. Achitarea salariului în plic se sancţionează cu 25 mii lei pentru persoanele fizice şi 75 mii lei pentru cele juridice.
Similare
RECOMANDĂRI