„R. Moldova poate fi o destinaţie nouă pentru companiile emiriene”. Gaburici, în discuţii cu cel mai mare Fond de investiţii din EAU
Sursa foto:mei.gov.md Vizualizari:

„R. Moldova poate fi o destinaţie nouă pentru companiile emiriene”. Gaburici, în discuţii cu cel mai mare Fond de investiţii din EAU

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii celui mai mare Fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite (EAU) – Mubadala Investment Company. Discuţiile au vizat potenţialul investiţional oferit de Republica Moldova în domeniile IT şi telecomunicaţii, aviatic, energetic, comercial şi economic.

Chiril Gaburici a prezentat profilul de ţară a Republicii Moldova, a făcut o retrospectivă a reformelor promovate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii pentru a facilita activitatea comunităţii de business, cum ar fi reducerea numărului de acte permisive şi optimizarea numărului de entităţi cu funcţii de control.

Totodată, ministrul a relatat şi unele istorii de succes ale celor mai mari companii internaţionale pe teritoriul Republicii Moldova, cum ar fi Draexlmaier, Gebauer & Griller, Fujikura, Sumitomo sau Coroplast. De asemenea, ministrul a invitat reprezentanţii companiei la „Moldova Business Week”, din 27-29 noiembrie 2018. „Ne propunem să identificăm noi oportunităţi investiţionale pe piaţa mondială. Republica Moldova poate fi o destinaţie nouă pentru Emiratele Arabe Unite şi companiile emiriene”, a afirmat ministrul.

„În ultimii ani, ţările noastre au o dinamică pozitivă în comerţul bilateral, care trebuie menţinută şi sporită. Ne dorim intensificarea cooperării comercial-economice şi investiţionale cu Emiratele Arabe Unite şi încurajăm participarea companiilor emiriene în activitatea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale din ţara noastră, care oferă condiţii atractive pentru investitori străini. Totodată, ţara noastră este gata să analizeze propunerile şi proiectele de investiţii venite de la oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite”, a menţionat Chiril Gaburici.

Potrivit unui comunicat al MEI, reprezentanţii Fondului de investiţii susţin sporirea vizibilităţii Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, aceasta fiind un impuls pentru facilitarea relaţiilor economice şi sporirea încrederii consumatorilor, vizitatorilor şi investitorilor. Aceştia au manifestat interes pentru câteva sectoare ale economiei Republicii Moldova, printre care agroalimentar, energetică, inclusiv energie regenerabilă, dar şi tehnologii informaţionale.

Mubadala Investment Company este activă în 13 sectoare, are investiţii în peste 30 de ţări, cu o valoare totală a activelor de peste 220 miliarde Dolari SUA. În prezent, Republica Moldova are 10 societăţi active cu investiţii emiriene, cu o valoare totală de 41.748 mln lei. Volumul comerţului în 2017 a înregistrat 4,35 mln de dolari, în creştere de aproape 3 ori faţă de anul 2015, când a înregistrat 1,65 mln de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI