R. Moldova va coopera cu Coreea de Sud în domeniul agroalimentar
Sursa foto:maia.gov.md Vizualizari:

R. Moldova va coopera cu Coreea de Sud în domeniul agroalimentar

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut o întrevedere cu E.S. Hyung-Tae KIM, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Coreea în Republica Moldova, cu sediul la Kiev.

În cadrul discuţiilor, ministrul a exprimat interesul pentru intensificarea colaborării cu Republica Coreea de Sud  în dezvoltarea relaţiilor bilaterale din sectorul agroalimentar.

„Republica Coreea de Sud este una din pieţele ţintă pe continentul asiatic pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova. În acest sens, vom aprecia sprijinul părţii coreene pentru promovarea continuă a produselor agro-industriale moldoveneşti de înaltă calitate prin participarea producătorilor moldoveni la evenimentele tematice organizate în Coreea de Sud. Totodată, încurajăm avansarea dialogului bilateral între Guvernele ţărilor noastre, în special pe segmentul de atragere a investiţiilor reciproce. Considerăm oportună dinamizarea raporturilor comercial-economice şi organizarea vizitelor de studiu pentru oamenii de afaceri din ambele state. Ca domenii prioritare pentru cooperarea moldo-coreeană, ar fi: producerea materialului săditor şi a merelor, dezvoltarea sectorului de sere, producerea de ceapă de sezon rece, prin realizarea schimbului de bune practici”, a menţionat Viorel Gherciu.

La rândul său, E.S. Dl Hyung-Tae KIM,  a pledat pentru progresarea relaţiilor moldo-coreene şi pentru intensificarea comerţului agro-alimentar.

În anul 2018, au fost semnate două documente în vederea consolidării relaţiilor de prietenie dintre state: Memorandumul de Înţelegere privind diseminarea tehnologiei horticole coreene; Memorandumul de Înţelegere între Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău, Universitatea Naţională Andong din Coreea şi două companii agricole din ambele ţări. De asemenea, la iniţiativa unui grup de antreprenori coreeni, în R. Moldova a fost fondată o întreprindere care promovează în rândul agricultorilor moldoveni soiuri de ceapă de toamnă şi tehnologiile de cultivare a acestora.

Similare
RECOMANDĂRI