Raport: Lipsa creşterii economice măreşte inegalitatea dintre cetăţeni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: Lipsa creşterii economice măreşte inegalitatea dintre cetăţeni

Lipsa unei creşteri economice sustenabile şi nivelul ridicat al economiei informale determină lipsa unei baze impozabile mari, pune presiune pe sistemul de protecţie socială şi lărgeşte decalajul dintre diferitele categorii de cetăţeni. Este una din concluziile conferinţei „Atenuarea inegalităţilor: precondiţie fundamentală pentru creşterea economică durabilă”, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert Grup”.

Potrivit raportului prezentat în cadrul conferinţei, ratele anuale de creştere a Produsului Intern Brut s-au stabilizat în jurul nivelului de 4%, fără însă a produce schimbările structurale de care are nevoie economia Republicii Moldova. Cea mai mare parte din PIB, peste 80%, continuă să fie constituită din consumul influenţat puternic de remitenţe.

„Remiterile devin din ce în ce mai incerte, pe termen lung tind să scadă, iar principalul factor care a atras investiţii – forţa de muncă ieftină – este afectat de migraţiune, de un sistem educaţional ineficient şi de creşterea mai rapidă a salariilor decât a productivităţii”, a spus Adrian Lupuşor, director executiv al Expert-Grup şi coautor al raportului.

„Deşi nivelul inegalităţilor nu este mai ridicat faţă de ţările din regiune, problema derivă din capacitatea limitată a sistemului social de a face faţă provocărilor pe termen mediu şi lung. Cauzele ţin de spaţiul fiscal şi bugetar limitat, de politicile fiscale, de nivelul ridicat al economiei informale, dar şi de îmbătrânirea demografică care diminuează populaţia activ economică şi creşte categoria pensionarilor”, a spus Iurie Morcotîlo, economist în cadrul „Expert-Grup”.

Prezentă la eveniment, ministrul finanţelor Natalia Gavriliţa a declarat că ritmul creşterii stabile de 4% nu este suficient ca oamenii să simtă efecte şi să fie eliminate inegalităţile.

„Vom propune Parlamentului pentru adoptare un buget al solidarităţii şi alte proiecte pentru a spori veniturile populaţiei. În primul rând, vom aduce creşteri salariale între 6% şi 10% în sectorul public. Adiţional, vom face corectări în lege pentru a rezolva anumite inechităţi. Unele categorii, cum ar fi primarii, directorii şi directorii adjuncţi de şcoală, pompierii, bucătarii, vor primi creşteri adiţionale la cele 6-10 procente de 400 – 2500 de lei”, a spus Natalia Gavriliţa.

Raportul a fost elaborat în parteneriat cu Fundaţia Friederich-Elbert-Stiftung Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI