Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raportul Guvernului privind executarea bugetară: Din cele 5 miliarde de lei, granturi pentru 2020, au fost absorbiţi mai puţin de jumătate

În Republica Moldova vin bani din toate părţile numai că autorităţile nu au capcitatea sau dorinţa de a-i investi raţional. Auditorii Curţii de Conturi au examinat raportul Guvernului privind executarea bugetară în 2020 şi au descoperit mai multe carenţe. De exemplu, din cele 5 miliarde de lei, granturi pentru anul 2020, mai puţin de jumătate dintre ei au fost absorbiţi. Acest lucru, dar şi altele, pun o mare presiune pe deficitul bugetar care, în acest an, este de peste 11 miliarde de lei.

În 2020, veniturile încasate la bugetul de stat au fost de 38,5 miliarde lei, cu 1,2 miliarde mai mult decât era prognozat. S-au făcut cheltuieli de aproape 50 de miliarde de lei, iar suma deficituluii bugetar a ajuns la 11 miliarde lei, de trei ori mai mare decât în 2019.

 
BUGETUL DE STAT PENTRU ANUL 2020
 
Venituri: 38,5 miliarde lei  
Cheltuieli: 49,6 miliarde lei  
Deficit: 11,1 miliarde lei  

 Auditorii Curţii de Conturi spun că au găsit neconformităţi la capitolul executarea cheltuielilor. Problema e că au apărut şi unele costuri care iniţial nu erau programate.

 MAIA SAVVA, auditor, Curtea de Conturi: „Au fost prevăzute mijloace financiare pentru majorarea capitalului social la ÎS Calea Ferată, fiindu-i alocate 267,1 milioane lei, sau 57,9% din mijloacele aprobate”.

 Raportul Curţii de Conturi mai arată că datoria de stat în 2020 a fost de 67,8 miliarde de lei, adică 32,9% din PIB. Din suma totală, aproape 40 de miliarde de lei este datorie externă. Nu e mica nici datoria internă care, în mare parte, este constituită din suma garanţiilor de stat acordată celor 4 bănci aflate în proces de lichidare - Banca de Economii, Banca Socială, Unibank şi Investprivatbank. Ritmul de restituire a banilor este mult prea lent, au constatat auditorii.

 TATIANA AILIOI, auditor, Curtea de Conturi: „Din totalul datoriei preluate de către Ministerul Finanţelor în sumă de circa 13,8 miliarde lei în perioada 2012-2020, băncile supuse lichidării au restituit doar circa 1,9 miliarde ceea ce este doar 13.7% din totalul datoriei.”

 În anul 2020, au fost prevăzute venituri din granturi în valoare de 5 miliarde de lei. Problema este că au fost valorificate aproape 45%, adică doar 2,3 miliarde de lei. Responsabilii de la Curtea de Conturi spun că acest lucru arată capacitatea slabă a autorităţilor de a absorbi şi cheltuii banii.

 MARIAN LUPU, preşedinte, Curtea de Conturi: „Ţara se împrumută pentru sectorul public, aceste împrumuturi nu se valorifica la timp şi cumsecade, ele nu produc nici un fel de efect însă, în schimb, statul Republica Moldova trebuie să plătească o parte din rata de dobândă. 56,06

 TATIANA IVANICICHINA, secretar de stat, Ministerul de Finanţe: „Unul din principalele motive de ce proiectele de investiţii, inclusiv din surse externe, nu se execută constă în pregătirea proastă a acestora. Astfel, sunt incluse în buget proiecte care nu sunt pregătite.  Un alt motiv este lipsa personalului special dedicat pentru lucru cu aceste proiecte pentru că acolo e nevoie de un set de calităţi vaste, tehnic şi analitic.”

 Fostul ministru al Finanţelor, în anul 2020, Sergiu Puşcuţă, care acum este directorul Serviciului Fiscal de Stat, recunoaşte că datele nu arată bine. El se scuză prin faptul că, anul 2020, a fost unul foarte complicat din punct de vedere bugetar.

 SERGIU PUŞCUŢA, directorul Serviciului Fiscal de Stat: „Am fost supuşi unui stres, test fără precedent. Mie îmi pare că noi l-am depăşit. Istoria va spune dacă cu succes sau fără. Totuşi, noi am intrat în 2021 cu solduri bugetare corespunzătoare, cu exerciţiu bugetar 2021 nesubminat de unele riscuri eminente.”

 Plenul Curţii de Conturi au transmis mai multe recomandări  Guvernului, printre care consolidarea capacităţilor de management a resurselor finanicare şi umane.
Similare
RECOMANDĂRI