Războiul ruso-ucrainean a creat perturbaţii pe piaţa valutară din Republica Moldova, expert
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Războiul ruso-ucrainean a creat perturbaţii pe piaţa valutară din Republica Moldova, expert

Războiul ruso-ucrainean a creat perturbaţii pe piaţa valutară din Republica Moldova, accentuând şi mai tare presiunea, dictată deja de sectorul energetic. De la începutul războiului, cetăţenii R. Moldova au cumpărat, ca să-şi facă rezerve, circa 400 de milioane de dolari. În prezent, presiunea pe piaţa valutară se apropie de un miliard de dolari şi se aseamănă cu situaţia din 2015, în timpul jafului bancar. Aprecieri în acest sens au fost făcute de Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniţă”, transmite IPN.

Potrivit expertului economic, panica populaţiei cauzată de războiului ruso-ucrainean, s-a manifestat pe piaţa valutară şi pe piaţa depozitelor bancare. Oamenii speriaţi au cumpărat valuta, iar acum vor începe să o vândă înapoi.

„În luna martie, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, moldovenii au vândut mai puţină valută decât au procurat. Războiul din Ucraina a speriat moldovenii şi i-a provocat să meargă să facă perturbări pe piaţa valutară. Ei au procurat, fără a fi necesitatea, circa 400 de milioane de dolari, pentru a se proteja”, afirmă analistul economic.

De asemenea, expertul a subliniat că vânzările nete de valută ale populaţiei, în valoare anuală, au scăzut de la 2,383 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, la 2,047 de miliarde de dolari la sfârşitul primului trimestru din 2022 sau cu 336 de milioane de dolari mai puţin. Astfel, pe piaţa valutară în prezent s-a creat un mare deficit. În valori anuale, în ultimele luni, acesta este de aproape 990 de milioane de dolari. La fel, Veaceslav Ioniţă a punctat că această situaţie reprezintă „o presiune pe piaţa valutară fără precedent în istoria ţării şi va continua. Cauza nu ţine doar de războiul din Ucraina, dar şi de problema gazelor care a început în noiembrie anului trecut”.

Deşi, în perioada 2021-2022, deficitul constituie circa un miliard de dolari, rezervele Băncii Naţionale a Moldovei au scăzut cu doar 484 de milioane de dolari. Restul banilor au fost compensaţi de către partenerii externi. Potrivit expertului economic, în următoarele două-trei luni, toate rezervele BNM vor fi suplinite, inclusiv din contul altor bani, în valută, care vor veni din exterior. În plus, cele 400 de milioane de dolari procurate de către cetăţeni vor fi întoarse, deoarece oamenii au început a face cheltuieli.

Economistul a mai menţionat că acum Republica Moldova asistă la o apreciere puternică a dolarului pe plan internaţional. Acesta s-a apreciat inclusiv în raport cu leul moldovenesc. Însă leul moldovenesc, faţă de celelalte valute este mai puternic, fapt determinat de deprecierea puternică a monedei ucrainene. Leul moldovenesc este practic stabil, cu oscilaţii periodice în timpul anului. „Sunt sigur că această anomalie istorică, când oferta de valută din partea populaţiei a fost negativă, când populaţia nu a cumpărat mai mulţi dolari decât a vândut, în felul acesta noi am avut această panică care s-a gestionat, s-a epuizat şi am scăpat fără anumite costuri”, a conchis analistul economic.

La sfârşitul lunii martie, activele oficiale de rezervă a Băncii Naţionale au constituit circa 3,4 miliarde de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI