Reacţia Ministrului Finanţelor, Ion Chicu, la acuzaţiile vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari: „Necesităţi de a împrumuta masiv, pentru a finanţa cheltuielile la început de an, nu există”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia Ministrului Finanţelor, Ion Chicu, la acuzaţiile vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari: „Necesităţi de a împrumuta masiv, pentru a finanţa cheltuielile la început de an, nu există”

Ministrul Finanţelor, Ion Chicu, neagă informaţiile apărute în presă precum că statul ar face o serie de împrumuturi la început de an, pentru „a face faţă” prevederilor noii legi a salarizării în sectorul bugetar. „Necesităţi de a împrumuta masiv, pentru a finanţa cheltuielile la început de an, nu există”, a precizat ministrul. Declaraţia a fost făcută de Ion Chicu în urma unor afirmaţii ale vicepreşedintelui Platformei DA şi candidatului ACUM în alegerile parlamentare, Alexandru Slusari.

Ministrul susţine că în anul 2018 la buget s-au acumulat venituri din impozite şi taxe în sumă de peste 1,5 miliarde de lei: „Excedent de venituri a fost înregistrat la toate componentele BPN. Şi apropos, aceasta în condiţiile diminuării cotelor impozitelor din 1 octombrie, când a intrat în vigoare reforma fiscală. Vă mai amintiţi ce scenarii prevesteau unii când a fost anunţată reforma fiscală?”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

„Supraîncasările de venituri din impozite şi taxe au permis ca la sfârşit de an soldurile în conturile bugetului de stat să depăşească 2,5 mlrd. de lei, iar la celelalte componente (BL, BASS si FAOAM), încă peste 2 mlrd. de lei”, a mai adăugat ministrul Finanţelor.

Ion Chicu a comentat şi licitaţia pentru amplasarea valorilor mobiliare de stat, care s-a organizat pe 2 ianuarie. Acesta spune că data organizării licitaţiei a fost stabilită cu mult timp înainte: „Cererea băncilor comerciale pentru VMS-uri a depăşit de două ori oferta Ministerului Finanţelor şi noi de fiecare dată am plasat cu mult mai puţin, decât cereau băncile. Exact aşa am procedat şi în cazul licitaţiei din 2 ianuarie, când am satisfăcut cererea doar în mărime de 60% (…). Valoarea VMS planificată pentru a fi plasată în luna ianuarie (încă o licitaţie va avea loc pe 15 ianuarie) este aproape egală cu cea a valorilor mobiliare scadente în ianuarie(…) de, finanţarea sau împrumutul net în luna ianuarie nu va depăşi 100 mln de lei în total. Astfel, speculaţiile că pe 2 ianuarie „cu gura arsă” am luat de la bănci 470 mln de lei au doar o singură explicaţie: fierbinţeala electorală cu nuanţe de diletantism”, a declarat şeful de la Finanţe.

Ieri candidatul ACUM în alegerile parlamentare, Alexandru Slusari, a menţionat faptul că Ministerul Finanţelor nu se poate descurca cu noua lege cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar pentru a rezista până la alegeri în următoarele două luni, statul va împrumuta miliarde de la bănci, majorând semnificativ datoria internă.

Totodată, vicepreşedintele PPDA a mai precizat că „până la data de 2 ianuarie au fost împrumutate peste 470 mln. de lei sau de 2,5 ori mai mult decât în anul trecut în perioada similară”.

Decretul privind numirea lui Ion Chicu în funcţia de ministru al Finanţelor a fost semnat pe 10 decembrie de preşedintele Igor Dodon.

Similare
RECOMANDĂRI