Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Relaţia R. Moldova cu FMI depinde de capacitatea şi dorinţa Guvernului de a coopera, expert economic

Fondul Monetar Intrnaţional (FMI) ia în considerare anumiţi factori la încheierea unor acorduri. În cazul Republicii Moldova este vorba de stabilitatea guvernamentală, dar şi de cea a sistemului financiar-bancar. Despre acest lucru a vorbit Igor Munteanu, deputat al Partidului Platforma DA, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”de la TVR MOLDOVA.

„Acest acord cu FMI depinde, în anumită măsură, de anumite legi şi anumiţi paşi legislativi care trebuie să fie făcuţi pentru ca FMI să considere necesar semnarea acestui acord, mai ales, că nu trecem printr-o perioadă foarte uşoară. Stabilitatea guvernamentală nu este ideală, pentru că acest guvern scârţie. Probabil FMI îşi pune întrebări asupra stabilităţii guvernamentale şi asta ar putea să influenţeze deciziile lor. Apropiindu-ne de alegerile prezidenţiale asta influenţează, în mod direct, felul în care este privit Guvernul, instabilitatea guvernamentală crează o anumită piedică obiectivă în calea procedurilor pe care le urmează FMI atunci când planifică un anumit acord cu ţara partener. Sunt mai multe lucruri pentru un acord cu FMI, inclusiv stabilitatea sistemului financiar-bancar. După cum cunoaştem au existat nişte notiţe dure asupra modului în care autorităţile statului tratează un anumit investitor bancar, ma refer la Victoriabank şi la felul în care procuratura a aplicat un sechestru asupra activelor”, a spus Igor Munteanu.

El consideră că anumiţi bani au reuşit să intre în R. Moldova. „Este vorba de banii alocaţi de UE în condiţiide criză, au fost semnate nişte acorduri şi, probabil, aceste acorduri crează paşii necesari pentru a deschide porţile pentru noi bani, dar nu cu viteza cu care ar trebui să răspundem la aceste provocări ale momentului. La sfârşitul anului 2019 proiecţiile bugetare pentru anul 2020 arăta un deficit de peste 16 miliarde de lei, iar o bună parte din deficit urma să fie acoperit din atragerea de resurse noi, prin atragerea de granturi şi prin atragerea de împrumuturi”, a menţionat Igor Munteanu.

„FMI are o deschidere, fără de precedent, faţă de ţările, inclusiv şi faţă de R. Moldova. În luna aprilie, fără precedent în istoria FMI, majoritatea ţărilor au beneficiat de sume impunătoare de bani, în R. Moldova – 234 milioane de dolari. Dacă nu ar fi fost banii de la FMI, atunci împrumuturile interne ale R. Moldova ar fi pe zero. Pe noi ne-au salvat banii de la FMI. Ceea ce s-a întâmplat nu este grav, dar este îngrijorător”, a spus expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

El susţine că un nou acord cu FMI depinde de capacitatea şi dorinţa Guvernului de a coopera. „FMI a aştepat. Acum toată mişcarea este în partea Guvernului. Viteza cu care noi avem relaţii cu FMI, nu depinde de de FMI, dar depinde exclusiv de capacitatea şi dorinţa Guvernului de a coopera. FMI a aşteptat că Parlamentul va avea o sesiune extraordinară la sfârşitul lunii august într-o astfel de manieră ca la şedinţa din septembrie a board-ului FMI să fie posibilă discuţia subiectului R. Moldova. Din motive necunoscute, această şedinţă extraordinară a Parlamentului, din păcate pentru R. Moldova, nu a avut loc în august. Tot ce s-a votat acum rămâne a fi valabilă pentru şedinţa FMI din luna octombrie. Din cauza că Guvernul nu a dorit sau nu a avut capacitatea să adopte în termeni rezonabili toate angajamentele luate în relaţiile cu FMI, noi amânăm asistenţa externă a R. Moldova cel puţin pentru o lună de zile. Viteza a dat-o R. Moldova, FMI era gata să discute subiectul R. Moldova în septembrie, dar R. Moldova nu a fost pregătită”, a menţionat expertul economic, care a precizat că, în acest an, R. Moldova are cel mai mic volum de granturi obţinut pe extern din istoria R. Moldova.

„Aşa ceva nu a fost nici pe vremea autoizolării lui Voronin în 2003. La împrumuturi externe stăm într-o situaţie destul de proastă, iar bugetul votat este unul prea optimist, dacă nu reşim deblocarea relaţiilor cu FMI nu are cum bugetul fi executat”, a menţionat el.
Similare
RECOMANDĂRI