Republica Moldova a coborât trei poziţii în clasamentul Doing Business 2019 al Băncii Mondiale
Sursa foto:doingbusiness.org Vizualizari:

Republica Moldova a coborât trei poziţii în clasamentul Doing Business 2019 al Băncii Mondiale

Republica Moldova a coborât trei poziţii, până pe locul 47 din 190 de ţări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după ce în anul precedent s-a menţinut pe locul 44. Mediul de afaceri a fost apreciat cu un punctaj de 73.54, în creştere cu 0.38 puncte faţă de anul anterior, informează Moldpres cu referire la raportul "Doing Business 2019" lansat pe 1 noiembrie.

În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Belgia şi China şi devansează ţări ca Serbia, Israel. Muntenegru. Dintre ţările ex-sovietice cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 6), urmată de Lituania (14), Estonia (16), Letonia (19). După o evoluţie impresionantă în anul 2018, Azerbaidjan a urcat pe poziţia 25, iar Kazahstan pe locul 28, în timp ce Federaţia Rusă a fost plasată cu patru poziţii mai sus decât în anul trecut, pe locul 32. Ţările vecine, România este plasată pe locul 52, faţă de 45 în clasamentul precedent, iar Ucraina ocupă poziţia 71.

Cea mai bună poziţie (14) Republica Moldova o ocupă la capitolul „iniţierea afacerii” şi, respectiv, 22 în ceea ce priveşte ”înregistrarea proprietăţii”. Raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 35 la capitolul „plata taxelor” şi 33 la „protecţia investitorilor minoritari”. Cea mai proastă notă continuăm să o avem la capitolul ”eliberarea permiselor de construcţie”, unde ne clasăm pe poziţia 172.

Raportul anual ”Doing Business” al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv privind lansarea afacerii, obţinerea unui credit, comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 11 domenii şi include 190 ţări.

Cel mai atractiv stat pentru a face afaceri, potrivit raportului Doing Business rămâne al doilea an consecutiv Noua Zeelandă, după care urmează Singapore. Cea de a treia ţară cu cel mai potrivit climat pentru afaceri este Danemarca. În clasament urmează ţări precum Hong Kong, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Macedonia

Similare
RECOMANDĂRI