Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă pentru a putea achiziţiona imediat gaze naturale

Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă pentru a putea achiziţiona imediat gaze naturale deoarece presiunea în conducte a scăzut până la un nivel critic. Pentru a asigura în continuare livrarea agentului termic şi energiei electrice, Guvernul a decis alocarea păcurii din rezerva de stat. Între timp, Moldova Gaz a anunţat că toate filialele sale vor coopera cu Ministerul Infrastructuirii şi Dezvoltării Regionale şi vor acţiona doar în conformitate cu deciziile Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă.

NATALIA GAVRILIŢA, premierul Republicii Moldova: „Obiectivul nostru este să asigurăm azi sau în zilele imediat următoare o achiziţie de gaze naturale care să readucă presiunea în reţeaua de gaze la un nivel normal. Din păcate ieri a scăzut sub limita acceptabilă de noi.”

MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului: „În perioada stării de urgenţă Parlamentul va continua să muncească chiar şi în lipsa sesiunilor plenare, vom pregăti un pachet legislativ consistent, aşa încât imediat se va finaliza starea de urgenţă, fie peste 30 de zile, fie chiar mai devreme să putem intra in forţă şi să votăm toate proiectele de legi necesare astfel că să recuperăm acele câteva săptămâni care ne vom afla în stare de urgenţă.”

După şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale, Guvernul a aprobat instituirea stării de urgenţă şi a decis alocarea păcurii din rezerva de stat.  Autorităţile au precizat că instituirea stării de urgenţă nu va afecta alte decizii importante, înclusiv desfăşurarea alegerilor locale.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Să nu fie înţeles greşit că starea de urgenţă se referă la alte chestiuni decât astea care le va stabili Parlamentul ca împuterniciri pentru Comisia Situaţii Excepţionale, deci e vorba exclusiv de decizii, măsuri care ţin de aprovizionarea ţării cu gaze naturale, pentru a nu fi afectată securitatea Republicii Moldova.”

Reprezentanţii Moldova Gaz spun că deşi sistemul de transportare a gazelor naturale funcţionează la o presiune apropiată de cea critică, instituţia continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor.

DECLARAŢIA REPREZENTANŢILOR MOLDOVAGAZ: „Moldovagaz" reaminteşte că în istoria Republicii Moldova au existat deja perioade, în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută decât în prezent. Cu toate acestea, atunci s-a făcut faţă situaţiei, la fel va fi şi acum. Asigurăm consumatorii ţării că situaţia dificilă privind aprovizionarea cu gaze va fi depăşită.”

Chiar dacă avem un contract cu Gazprom până la sfârşitul acestei luni, compania Moldova Gaz nu a reuşit să menţină presiunea necesară în conducte. În prezent, autorităţile de la Chişinău negociază cu Gazprom un nou contract, dar explorează şi modalităţi alternative de furnizare a gazului din Ucraina, România şi alte ţări europene.  
Similare
RECOMANDĂRI