Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova continuă să exporte vinuri către pieţele externe

Chiar dacă e pandemie, Republica Moldova continuă să exporte vinuri către pieţele externe. În primele şase luni ale anului, vinul moldovenesc a ajuns în 56 de ţări ale lumii. Au crescut solicitările din România, Ucraina şi Cehia şi au scăzut din Federaţia Rusă şi Belarus. Oscilaţia cererilor se datorează pandemiei şi stopării temporare a exporturilor. Rezultatele bune au fost obţinute datorită eforturilor comune ale vinificatorilor moldoveni, reuniţi sub brandul vinicol de ţară "Vinul Moldovei - O legendă vie" şi ale Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Datele statistice arată că, în primul semestru, exportul de vin îmbuteliat a crescut cu 5,7% comparativ cu primul semestru din 2019. Printre principalele ţări care importă de la noi sunt România, Polonia şi Cehia. Doar în România au fost exportate peste 3 milioane de litri, în valoare de aproape 130 de milioane de lei. 

EXPORTURI ÎN CREŞTERE
România – 3,222 milioane litri în valoare de 129,8 milioane lei
Polonia – 2,648 milioane litri în valoare de 75,2 milioane lei
Cehia – 2,707 milioane litri în valoare de 71,9 milioane lei

GHEORGHE ARPENTIN director ONVV: "Voi vorbi despre top 10 pieţe cele mai importante şi prima din ele este România, România care are o creştere de aprozimativ 27 de procente, dacă luăm că e prima piaţă a noastră, după volum, în litri, prima destinaţie a vinului nostru este România, ea e urmată de două ţări care aproximativ au aceeaşi greutate, Cehia şi Polonia".

În acelaşi timp, exporturile de vinuri în vrac au scăzut cu 6,3%, adică cu peste 3 milioane de litri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe pieţele-cheie din Federaţia Rusă şi Belarus. 

GHEORGHE ARPENTIN director ONVV: "Noi avem unele creşteri importante în Germania, Olanda, sunt două pieţe bazate pe import de vin în vrac.
06.03 –06.11 Trebuie de menţionat aici o descreştere puternică, aproape de 50% a valorii vinurilor expediate în Federaţia Rusă".

Datele statistice ale Oficiului Naţional al Viei şi Vinului arată că, în primul semestru, exportul total a fost de peste 69 de milioane de litri, în scădere cu 3,4% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Din volumul total de export, vinurile liniştite deţin o cotă de 94%, vinurile fortificate 2,6%, divinurile şi distilatele 2,2%, iar spumantele aproape 1%.

VOLUMUL TOTAL DE EXPORT
Vinurile liniştite – 94%
Vinurile fortificate – 2,6%
Divinurile şi distilatele – 2,2%
Spumantele – 1%

În 2020, viticultorii au exportat în 56 de ţări dar valoarea veniturilor este cu 5,7% mai mică decât în primele 6 luni din 2019. Vinurile liniştite au generat 80,2% din venituri, divinurile şi distilatele 14,5%, vinurile fortificate 3,3%, iar spumantele aproape 2%.

VOLUMUL TOTAL AL VENITURILOR
Vinurile liniştite – 80,2%
Divinurile şi distilatele – 14,5%
Vinurile fortificate – 3,3%
Spumantele – 2%

GHEORGHE ARPENTIN director, ONVV: "Dacă noi vorbim de şapte luni 2020 versus şapte luni 2019, noi am pierdut în volum. Noi am pierdut în volum 6,1 milioane de litri, deci 7% aproximativ în volum. Noi am pierdut aproximativ 145 de milioane de lei, cee ace înseamnă 9 procente".

O scădere explicabilă a fost consemnată în perioada martie – mai, din cauza pandemiei de COVID-19. China este printre pieţele în care a fost înregistrată cea mai mare descreştere a exportului. Din luna iunie, exporturile de vinuri şi-au revenit şi înregistrează o creştere de 0,6% la volum şi 1,5% la valoare, faţă de iunie 2019. Pentru a stimula exporturile de vinuri în cea de-a doua jumătate a anului 2020 şi la începutul anului 2021, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pregăteşte un plan de promovare a sectorului vitivinicol la nivel local şi internaţional. Principalul obiectiv va fi orientat spre mediul digital, extinderea prezenţei în comerţul electronic pe toate pieţele strategice, dar şi comunicarea pe pieţele internaţionale.
Similare
RECOMANDĂRI