Republica Moldova poate deveni Hub electroenergetic pentru regiune
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova poate deveni Hub electroenergetic pentru regiune

„Interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României în regim asincron va asigura beneficii inclusiv în cazul interconectării sincrone cu ENTSO-E, precum şi va oferi Republicii Moldova posibilitatea de a acţiona în calitate de hub electroenergetic pe piaţa regională de energie electrică”.

Declaraţia a fost făcută de Directorul de ţară pentru Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei de evaluare la mijloc de termen a progreselor înregistrate în cadrul celor două proiecte - Proiectul privind îmbunătăţirea eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chişinău, precum şi Proiectul de Îmbunătăţire a Drumurilor Locale, finanţate de Banca Mondială.

În cadrul discuţiilor, ministrul Chiril Gaburici, a informat echipa Băncii Mondiale despre progresul înregistrat de proiectul privind îmbunătăţirea eficienţei SACET Chişinău, care a atins o rată de implementare de peste 80%, la mijlocul duratei acestuia. De asemenea, s-a discutat necesitatea atingerii unui progres similar şi pe componenta ce ţine de reconectarea la SACET a clădirilor din gestiunea autorităţilor publice centrale. Ţinând cont de implementarea cu succes a proiectului, Banca Mondială a propus completarea finanţării acestuia cu resurse adiţionale pentru a extinde efectele proiectului, inclusiv pentru a permite finanţarea unor măsuri urgente ce ţin de reabilitarea blocurilor generatoare la Sursa nr. 1 (Centrala electrică cu termoficare nr. 2).

Cea de-a doua întrevedere a vizat domeniul infrastructurii de transport, mai exact, nivelul progresului şi indicatorii de performanţă a Proiectului de Îmbunătăţire a Drumurilor Locale. A fost pregătit şi transmis Băncii Mondiale  pachetul de propuneri privind viitoarea strategie de achiziţii la data de 25 septembrie, aceasta fiind elaborată în baza unei analize ample a eşecului licitaţiilor anterioare, dar şi specificul industriei de construcţie a drumurilor din Republica Moldova. Astfel, s-a stabilit scopul de a implica în măsură mai mare antreprenorii locali prin simplificarea criteriilor de calificare şi condiţiilor contractuale, utilizarea pentru licitaţie a limbii române, dar şi acordarea timpului suplimentar pentru pregătirea ofertelor.

„Ministerul Economiei şi Infrastructurii este interesat să motiveze companiile din Republica Moldova în aplicarea la tenderele pe proiecte de infrastructură, finanţate din surse externe. Implicarea companiilor locale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetăţenii ţării noastre, dar şi acumularea de experienţă în domeniu”, a precizat Chiril Gaburici.

În perioada 8-12 octombrie 2018, are loc vizita de evaluare la mijloc de termen a progreselor celor două proiecte - Proiectul privind îmbunătăţirea eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chişinău, precum şi Proiectul de Îmbunătăţire a Drumurilor Locale, finanţate de Banca Mondială. Vizita are scopul de a evalua nivelul progresului şi indicatorii de performanţă stabiliţi în cadrul proiectelor.

Similare
RECOMANDĂRI