Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova reuşeşte o revigorare economică prin creşterea exporturilor. Aproape jumătate din creşterea din acest an se datorează exportului în România

După o perioadă de criză din cauza pandemiei dar şi secetei din 2020, Republica Moldova reuşeşte o revigorare economică prin creşterea exporturilor. În primele cinci luni din acest an, s-a reuşit recuperarea a două treimi din pierderi. Dacă tendinţa se va menţine, specialiştii spun că, până la sfârşitul anului, vom reuşi să recuperăm toată căderea la export provocată de criza din 2020. Aproape jumătate din creşterea din acest an se datorează exportului în România.

Exporturile din Republica Moldova au recuperat peste 65 la sută din căderea inregistrată anul trecut şi a atins o valoare de 2,68 de miliarde de dolari. Analiza exporturilor arată că tendinţa de scădere a durat exact un an, din martie 2020, până în februarie 2021.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Aproape jumătate din creşterea exporturilor se datorează pieţelor de desfacere din România, cu aproape 49 la sută. Este urmată de Germania cu 19 la sută şi de Turcia cu peste 18 la sută. Ucraina se află pe poziţia a cincea, cu o contribuţie de 5,9 la sută. Aportul ţărilor din afara Uniunii Europene rămâne modest”.

ŢĂRI CARE AU CONTRIBUIT LA CREŞTEREA EXPORTURILOR  

ROMÂNIA      48,8 la sută

GERMANIA     19,3 la sută

TURCIA           18,3 la sută

UNGARIA         6,6 la sută

UCRAINA         5,9 la sută

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic. „Moldova este beneficiarul investiţiilor străine din România. Companiile străine mari au venit în România au investit sume enorme. Componentele care sunt produse în Moldova se asamblează mai departe în România. De aceia o parte mare a exporturilor moldoveneşti din automotive merg în România. Noi suntem beneficiarii efectului de aderare a României la Uniunea Europeană”.

Exportul de mărfuri autohtone, în ianuarie-iulie 2021, a fost de peste 73 la sută din totalul exporturilor, în creştere cu 10,5% faţă de perioada similară a anului 2020. Acest lucru a contribuit la majorarea valorii totale a exporturilor cu opt la sută. Şase tipuri de mărfuri sunt cap de listă la capitolul comerţ extern. Vorbim de maşini şi echipamente pentru transport, articole manufacturate, produse alimentare, materiale, băuturi şi tutun.

CARTON: CELE MAI EXPORTATE MĂRFURI  
sursa: BNS

Maşini şi echipamente    25,2 la sută
Articole manufacturate    21,9 la sută
Produse alimentare         18,3 la sută
Materiale                          9,7 la sută
Băuturi şi tutun                 7,4 la sută.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Producţia agricolă anul trecut a scăzut datorită secetei acum se recuperează şi noi iarăşi exportăm cel mai mult în România, însă trebuie să recunoaştem cel mai mare impact este industria automotive”.

Şi importurile au crescut în primele şase luni ale acestui an, cu peste 32 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.
Similare
RECOMANDĂRI