Republica Moldova, ţară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoriiile mâncăruri, băuturi şi ţigări
Republica Moldova este ţară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoriile de mâncăruri, băuturi şi ţigări. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO), în colaborare cu Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), au lansat Raportul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală pentru anul 2022 (Intellectual Property Crime Threat Assessment 2022).
În cadrul acestuia, organizaţiile au reconfirmat faptul că infracţiunile din domeniul proprietăţii intelectuale reprezintă o ameninţare pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor, precum şi pot prejudicia economia. Studiul se bazează pe informaţiile primite de către Europol din partea statelor membre, agenţiilor europene şi altor parteneri (programul SOCTA 2021), scrie Bizlaw.md.
Potrivit AGEPI, situaţia pandemică a creat circumstanţe favorabile pentru sporirea afacerilor din domeniul distribuţiei produselor şi substanţelor contrafăcute, se mai arată în Raport. La fel ca şi alte activităţi ilegale, contrafacerea se produce cel mai des în mediul online, mai ales în ceea ce priveşte achiziţionarea materiei prime şi distribuţia produselor finite pe diferite platforme de social media.
Se presupune că reţeaua criminală care organizează importul şi distribuirea bunurilor contrafăcute în Uniunea Europeană se află în afara acesteia (China, Grecia, Turcia şi altele). S-a demonstrat faptul că în 2019 valoarea bunurilor contrafăcute şi piratate importate a constituit 119 milioane de euro, reprezentând 5,8 % din toate bunurile care au intrat pe piaţa UE.
Potrivit Raportului, produsele cele mai expuse contrafacerii sunt:
haine, accesorii şi bunuri de lux;
dispozitive electrice şi electronice, telefoane mobile şi componente;
mâncăruri şi băuturi;
parfumerie şi produse cosmetice;
pesticide;
produse farmaceutice;
produse pirotehnice;
produse de tutungerie;
jucării;
alte mărfuri;
ambalaje.
Republica Moldova este inclusă în acest raport ca ţară de origine pentru unele produse contrafăcute din categoria de mâncăruri şi băuturi. În 2020, produsele alimentare (în special biscuiţi, paste, chipsuri şi dulciuri) au constituit a doua cea mai frecventă categorie de produse blocate la frontierele externe ale Uniunii Europene. China şi Turcia s-au clasat în topul ţărilor non-europene din care provin produsele alimentare contrafăcute, fiind urmate de Albania, Ucraina, Iordania, Moldova şi Panama.
O altă categorie în care se regăseşte Republica Moldova este cea a ambalajelor pentru ţigări. Materia primă pentru producerea acestora, etichetele şi logourile, de obicei, sunt livrate separat de bunurile contrafăcute. Forma ambalajului, dimensiunea şi acurateţea cu care este reprodusă eticheta pot fi indicatori pentru un produs contrafăcut. Însă, de multe ori, consumatorii nu pot distinge ambalajele contrafăcute de produsul original, ceea ce înseamnă că unele cazuri de comitere a acestei infracţiuni rămân neobservate şi, prin urmare, nesancţionate.
Raportul conţine, de asemenea, cercetări privind volumul produselor contrafăcute şi piratate în comerţul internaţional şi o analiză privind contribuţia esenţială a sectoarelor care valorifică intensiv drepturile de proprietate intelectuală la creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.