Republica Moldova trebuie să îşi îmbunătăţească reputaţia peste hotare, susţine guvernatorul BNM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova trebuie să îşi îmbunătăţească reputaţia peste hotare, susţine guvernatorul BNM

Marile bănci străine sunt reticente la ideea de a lucra în Republica Moldova după scandalurile de spălare de bani din ultimii ani, în pofida progreselor realizate în modernizarea sistemului bancar al ţării, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015 după ce un miliard de dolari au dispărut din trei din cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din Republica Moldova, notează agerpres.ro.

Sergiu Cioclea, care a fost numit în fruntea Băncii Naţionale a Moldovei după scandalul de fraudă pentru a superviza reforma sistemului bancar, susţine că Republica Moldova trebuie să facă o prioritate din îmbunătăţirea reputaţiei sale peste hotare.

"Republica Moldova nu a depăşit încă scandalurile de spălare de bani din ultimii ani. Marile bănci internaţionale îşi închid, una după alta, conturile din Moldova", a spus Sergiu Cioclea, fără a preciza însă care sunt aceste bănci care şi-au închis conturile. "Trebuie să înţelegem că pentru băncile străine, riscurile unor posibile sancţiuni ca urmare a unor legături cu canalele prin care se spală bani sunt mult mai mari decât profiturile mici pe care le pot obţine în ţări precum Moldova", a adăugat guvernatorul BNM.

Republica Moldova este una din cele mai sărace ţări din Europa. După criza bancară, autorităţile de la Chişinău au reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, care în luna martie a salutat progresele realizate în corectarea vulnerabilităţilor din sistemul bancar.

Sergiu Cioclea a subliniat că băncile locale sunt dispuse să se conformeze reformelor şi reglementărilor convenite în acordul cu FMI precum şi condiţiilor incluse într-un acord separat de finanţare, în valoare de 100 milioane de euro, convenit cu Uniunea Europeană. "Băncile au introdus modificări în procedurile lor interne", a spus Cioclea, precizând că aceste modificări se referă la întărirea guvernanţei corporative, respectarea normelor privind capitalul minim şi adoptarea unor noi norme de raportare financiară. "De ceva timp, nimeni în Moldova sau în afara graniţelor nu a prognozat o prăbuşire a unei bănci individuale sau colapsul întregului sistem bancar", a spus Cioclea.

În 2015, şocul provocat din sistemul bancar a generat o contracţie de 0,5% a economiei Republicii Moldova. Între timp economia a revenit pe creştere, înregistrând un avans de 4,1% în 2016 şi 4,5% în 2017.
Similare
RECOMANDĂRI