Republica Moldova va beneficia de 21,750 milioane de euro pentru creşterea eficienţei energetice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova va beneficia de 21,750 milioane de euro pentru creşterea eficienţei energetice

Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) au anunţat în cadrul Asambleei anuale a donatorilor noile contribuţii în Fondul E5P. Prin urmare, Republica Moldova va beneficia de 21,750 milioane de euro pentru creşterea eficienţei energetice.

„Ieri donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) au anunţat în cadrul Asambleei anuale a donatorilor noile contribuţii în Fondul E5P. Prin noile contribuţii anunţate de Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Slovacia, Republica Moldova va beneficia de 11,750 milioane de euro sub formă de grant pentru cofinanţarea proiectelor de asistenţă tehnică şi de investiţii în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile.
Suplimentar, Uniunea Europeană a anunţat că până la sfârşitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientaţi pentru Republica Moldova.
Astfel de poiecte de eficienţă energetică reprezintă un motor important pentru dezvoltarea economică a ţării prin:
 crearea noilor locuri de muncă
 circulaţia banilor în economia naţională
 economii de energie şi de bani”, a scris Andrei Spînu, pe reţelele de socializare.

La moment, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanţarea în Republica Moldova a proiectului de gestionare a deşeurilor solide în municipiul Chişinău, cât şi pentru proiectul de eficienţă energetică, implementat în cadrul modernizării sistemului de termoficare a SA „CET Nord” din municipiul Bălţi.

E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice în ţările din Parteneriatul Estic. Fondul susţine cu granturi, la levierul 1:4, creditele în domeniul eficienţei energetice oferite de instituţiile financiare implementatoare: Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), Banca Nordică pentru Investiţii (NIB), Corporaţia Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale şi Grupul KfW. Aceasta înseamnă că investiţiile atrase suplimentar în proiecte de eficienţă energetică se majorează de patru ori în raport cu resursele alocate prin Fondul E5P.

Similare
RECOMANDĂRI