România, beneficiara a aproape 23 de milioane de euro în primul an de implementare a Fondului de Modernizare, dovadă a ”solidarităţii europene în acţiune”
Sursa foto:© EU Climate Action Vizualizari:

România, beneficiara a aproape 23 de milioane de euro în primul an de implementare a Fondului de Modernizare, dovadă a ”solidarităţii europene în acţiune”

România a beneficiat de aproape 23 de milioane de euro în 2021 din Fondul de Modernizare, care a pus la dispoziţia celor opt state beneficiare 898,43 de milioane de euro pentru a le ajuta să îşi modernizeze sistemele energetice, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei, transporturilor şi agriculturii, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor climatice şi energetice pentru 2030.

Potrivit Comisiei Europene, citate de CaleaEuropeană.ro,  investiţiile aprobate în primul an de operare a acestui fond s-au îndreptat către: Cehia (320 de milioane de euro), Estonia (24,59 milioane de euro), Croaţia (2,15 milioane de euro), Ungaria (34,28 milioane de euro), Lituania (28 milioane de euro), Polonia (346,40 milioane de euro), România (22,99 milioane de euro) şi Slovacia (120 milioane de euro).

”Fondul de Modernizare reprezintă solidaritatea europeană în acţiune. În primul său an de punere în aplicare, acesta a oferit sprijin concret ţărilor beneficiare, permiţându-le să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare cheie. Fondul de Modernizare contribuie la realizarea obiectivelor UE în materie de climă şi energie, transformând Pactul Ecologic European în realitate”, a transmis vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

La rândul său, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Ambroise Fayoll, a subliniat că ”statele membre au puncte de start diferite în atingerea obiectivelor energetice şi climatice ale Uniunii Europene pentru 2030. Fondul de Modernizare ajută zece ţări prin finanţarea modernizării sistemelor energetice, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a utilizării energiei regenerabile şi facilitarea unei tranziţii echitabile. În calitate de bancă a UE pentru climă, suntem încântaţi să ne oferim expertiza şi serviciile noastre Comisiei Europene şi statelor membre pentru a accelera tranziţia către o energie curată”, a completat oficialul BEI.

Fondul de Modernizare sprijină 26 de propuneri de investiţii în domeniile generării de energie electrică din surse regenerabile, modernizării reţelelor energetice şi eficienţei energetice, în industrie, clădiri, transporturi, precum şi în agricultură. Exemple de propuneri de investiţii pe care Fondul le susţine sunt:

  • eficienţa energetică şi utilizarea energiei regenerabile în Croaţia;
  • punerea în aplicare a instalaţiilor fotovoltaice în Cehia;
  • îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a utilizării energiei regenerabile în Estonia;
  • înfiinţarea de comunităţi energetice în Ungaria;
  • îmbunătăţirea eficienţei energetice în agricultură în Lituania;
  • dezvoltarea reţelelor electrice pentru viitoarele staţii de încărcare a maşinilor electrice în Polonia;
  • modernizarea reţelelor energetice în România;
  • modernizarea reţelelor energetice în Slovacia.

Termenul limită până la care statele membre beneficiare trebuie să depună propuneri de investiţii pentru un potenţial sprijin prin Fondul de Modernizare pentru următorul ciclu de plăţi este 27 ianuarie 2022 pentru propunerile neprioritare, adică investiţiile care nu se încadrează în domeniile prioritare ale Fondului, şi 24 februarie 2022 pentru propunerile prioritare, adică investiţiile care se încadrează în domeniile prioritare.

Fondul de Modernizare pune la dispoziţia a 10 state cu venituri mici fonduri rezultate din licitaţia cotelor de emisii din cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, pentru a le ajuta să atingă neutralitate climatică prin modernizarea şi eficientizarea sistemelor energetice, îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Potrivit MIPE, Fondul de modernizare funcţionează sub răspunderea statelor membre beneficiare în cooperare cu: Banca Europeană de Investiţii (BEI), Comitetul de Investiţii şi Comisia Europeană.

Similare
RECOMANDĂRI