Salariul mediu brut lunar în România a crescut la 4.488 de lei
Sursa foto:tion.ro Vizualizari:

Salariul mediu brut lunar în România a crescut la 4.488 de lei

Salariul creşte de la lună la lună în România. Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu brut a fost de 4488 lei în luna martie (18.940 de lei moldoveneşti), cu 8,7% mai mare decât în luna februarie 2018. Salariul mediu net a fost de 2704 lei (11.409 lei moldoveneşti), în creştere faţă de luna precedentă cu 217 lei (+8,7%).

Potrivit Infoprut, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 6.689 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1541 lei). Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 32,1% în fabricarea produselor din tutun; între 16% şi 26,5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,1%.

Similare