Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Seceta a afectat calitatea a mii de tone de struguri, ce nu pot fi exportaţi

A şaptea parte a recoltei de struguri din acest an, rămâne stocată în frigiderele antreprenorilor din Republica Moldova. Seceta a afectat calitatea a 10 mii de tone de struguri, care nu pot fi exportaţi. În unele localităţi, marii antreprenori le vin în ajutor micilor întreprinzători din domeniul agricol, care nu-şi pot găsi cumpărători.

Aşa arată acum secţia de sortare a strugurilor din satul Costeşti, din raionul Ialoveni. Antreprenorul şi exportatorul Iurie Bivol spune că luna trecută, a reuşit să îşi exporte producţia, iar acum a decis să susţină alţi antreprenori mai mici. 

IURIE BIVOL, antreprenor: Vânzarea strugurilor este dificilă din cauza că strugurii nu mai au calitatea care au avut-o în anii pr

Agricultorul spune că din cauza pandemiei, exporturile au scăzut în acest an de aproape două ori, iar seceta a înjumătăţit recolta. 

IURIE BIVOL, antreprenor: "Dacă anii precedenţi noi recoltam metoda clasică, 10-12-16 tone la hectar. Anul acesta am avut 6-7 tone la hectar. Au fost suprafeţe unde s-au obţinut două- trei tone la hectar, cheltuielile dunt considerabil mai mare. 

În depozitele frigorifice ale lui Iurie Bivol sunt acum stocate 120 de tone de struguri, producţie care urmează să ajungă în România, Federaţia Rusă şi Ucraina. Zilnic, aproape 50 de angajaţi muncesc în secţia de sortare a strugurilor. 

"Apucăm strugurii de cordonm înlăturăm bobiţele crăpate şi o aşezăm în lădiţă. Nu e aşa greu.  Acelea stricate le tăiem, le dăm jos şi punem ce este bun. - Aveţi mai mult de lucru acum? – Până când avem".

La piaţa angro din Chişinău, producătorii stau zilnic cu lăzile pline cu struguri în aşteptarea cumpărătorilor. În acest an un kilogram de struguri costă în jur de 10 lei, - de două ori mai ieftin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Nu înţelegea lumea că nu se face măşcată şi s-a făcut mai măruntă şi din cauza asta merge greu. 00:20 MUSCĂ 00:50 Cea mai iefin e anul acesta poama. -Aţi scăzut preţurile numai să nu rămâneţi cu producţia? -Să nu rămână, că o rămas o lună de zile şi lumea trece la atceva. Vreau să i-au pentru copii câteva kg. 12 lei e normal până când.  Marfa noastră nu trebuie să stea aici, trebuie prin magazinele mari, dar nu străinătatea în magazine şi a nostră oamenii nu o pot vinde. O cumpărăm că e a noastră, da nu portugheză sau ce se mai vinde. -Cum sunt preţurile? – Normale, sunt prea mici chiar".

Potrivit Ministerului Agriculturii, în depozitele frigorifice sunt acum 10 mii de tone de struguri, pe când anul trecut volumul producţiei era dublu. Specialiţii spun că e vorba de o situaţie în care cererea a depăşit oferta.

VALERIU CEBOTARI, reprezentant ministerul Agriculturii: "Volumul care îl avem în frigidere va fi comercializat. Altceva e că anul asta s-a micşorat şi cantitatea strugurilor, în descreştere a fost şi calitatea. Am avut struguri mai mici după mărime, bobiţe. În unele regiuni au fost şi precipitaţii şi bobiţele s-au crăpat şi sub aspectul calităţii păstrării a fost probleme".

Potrivit Ministerului Agriculturii în 2020 s-au recoltat 70 de mii de tone de struguri, cu 40 de mii de tone mai puţin faţă de anul trecut. În 2020 s-au exportat 53 de mii de tone, cu 10 mii de tone mai puţin comparativ cu anul 2019.
Similare
RECOMANDĂRI