Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Gaibu, la Punctul pe Azi: După expirarea stării de urgenţă, indiscutabil se va schimba structura cererilor economice interne

În studiul Expert Grup în care sunt prezentate soluţiile pentru economia Republicii Moldova, prima categorie se referă la menţinerea acesteia pe linia de plutire în perioada stării excepţionale. Analistul economic Sergiu Gaibu a spus la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA că, după expirarea stării de urgenţă, structura cererilor economice interne se va schimba.

Potrivit expertului, măsurile Guvernului de restricţionare a activităţiie economice au fost necesare.
 
„Legile adoptate prin răspundere de către Guvern au şi părţi bune, şi părţi rele, dar acestea au venit în întâmpinarea agenţilor economici cu anumite soluţii”, a spus analistul economic.
 
Sergiu Gaibu a precizat că partea a doua a soluţiilor propuse de Expert-Grup se referă la redresarea economiei după ce expiră starea de urgenţă.
 
„Aceste soluţii trebuie să ajute la relansarea, reajustarea la acele realităţi economice noi. Indiscutabil, se va schimba structura cererii interne. Unii agenţi economici nu vor avea aceeaşi cerere ca şi până acum. Unii vor trebui să se adapteze, iar alţii se vor bancrutiza. Aceasta este inevitabil”, a spus Sergiu Gaibu.
 
Potrivit analistului, pentru că în etapa iniţială nu vor veni investiţii mari din exterior, miza trebuie pusă pe întreprinderile mici.
 
„Noi avem persoane care au revenit de peste hotare. Trebuie să le oferim posibilitatea de a-şi deschide un mic bussines sau, celor care au deja un bussines, să creeze locuri de muncă. În caz contrar, vom avea o criză îndelungată”, a spus Sergiu Gaibu, care a menţionat că micul bussines este discriminat din punct de vedere legislativ faţă de marile bussines-uri.
 
Dorel Noroc, secretarul de stat în Ministerul Fianţelor, a declarat că statul se va focusa pentru a ajuta prioritar agenţii economici ai căror activitate a fost oprită în perioada stării de urgenţă.
 
„Noi am aprobat un prim pachet de amânare a termenului de achitare a impozitelor. Al doilea pachet a intrat în vigoare astăzi. Principala noastră preocupare este ca, atunci când vom veni cu suport pentru agenţii economici,, acest suport să fie foarte bine direcţionat către cei care au cel mai mult nevoie de acest suport”, a spus Dorel Noroc.
 
Similare
RECOMANDĂRI