Serviciile scumpe şi calitatea pachetelor turistice ţin la distanţă străinii de Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Serviciile scumpe şi calitatea pachetelor turistice ţin la distanţă străinii de Republica Moldova

Dezvoltarea turismului în ultimii ani a devenit unul dintre sectoarele prioritare ale economiei naţionale, iar mai multe evenimente care au avut loc în anii 2018-2019 a făcut mai vizibilă Republica Moldova ca atracţie turistică.

Însă preţurile mari la servicii şi diversitatea redusă a pachetelor turistice îndepărtează potenţialii vizitatori de Republica Moldova, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” jurnalistul Vlad Bercu.

Republica Moldova se face remarcată prin varietatea potenţialului turistic natural şi antropic, natura splendidă şi prin obiectivele sale turistice impresionante printre care este Orheiul Vechi - un complex monahal rupestru, care datează de mai bine de 2000 de ani, capitala – oraşul Chişinău, cu bulevardele sale verzi şi  vinăriile subterane. Aceasta este concluzia experţilor Organizaţiei Internaţionale a Turismului. O instituţie a cărei aprecieri contează, potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Turismului citaţi de Vlad Bercu.

Vlad Bercu e de părere că deşi există un patrimoniu turistic variat principalele bariere în dezvoltarea ramurii în Republica Moldova este starea de degradare a patrimoniului, care îl face neatractiv, dar şi calitatea pachetelor turistice nu este pe măsura aşteptărilor străinilor. Se pierde foarte mult la capitolul promovare, care este deseori anemică, dar şi costurile sunt comparabile cu alte destinaţii, care au o ofertă mult mai bună.

Problema dezvoltării pieţei turismului nu este simplă, mai ales când eşti o ţară mică, care a trecut prin mai multe crize în ultimii ani. O analiză amplă a verigilor slabe a pieţei turismului, dar şi perspectivele acesteia se regăsesc în Strategia de dezvoltare a turismului până în anul 2020. Odată implementată lucrurile se vor schimba. Mai există şi preferinţele turiştilor pe care nu le schimbi peste noapte. Ceea ce este clar este să le arăţi că într-adevăr suntem o ţară atractivă.

Ultimele date statistice arată că cei mai mulţi cetăţeni străini, care au traversat frontiera de stat, au fost înregistraţi din România (58,2%), Ucraina (24,7%), Federaţia Rusă (7,4%), Bulgaria (1,8%), Italia (1,1%), Germania şi Israel (cîte 0,7%), Turcia şi Statele Unite ale Americii (cîte 0,6%), Belarus (0,5%), Polonia şi Portugalia (cîte 0,4%), Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (cîte 0,3%), Canada (0,2%), Grecia, Irlanda şi Olanda (cîte 0,1%).

În concluzie, Vlad Bercu a spus că este necesară elaborarea unor statistici privind consumul turistic, adică costul serviciilor de care au beneficiat vizitatorii.

Chiar cu probleme pe care le are, turismul din Republica Moldova rămâne un domeniu cu potenţial mare, dar care pe departe nu este valorificat.

Similare
RECOMANDĂRI