Statele GUAM vor face schimb de informaţii despre mărfurile transportate pe cale aeriană
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

Statele GUAM vor face schimb de informaţii despre mărfurile transportate pe cale aeriană

Statele-membre GUAM îşi intensifică cooperarea în domeniul combaterii fraudelor vamale asociate tranzacţiilor cu mărfuri transportate pe cale aeriană. Această interacţiune va fi realizată prin intermediul schimburilor de informaţii, care vor fi efectuate în baza unui Protocol interdepartamental.

Documentul a fost semnat astăzi de către conducătorii autorităţilor vamale din cele patru state-membre. Semnarea a avut loc în cadrul întrevederii prim-miniştrilor statelor-membre GUAM.

Prin încheierea acestui document, părţile intenţionează să asigure o mai bună securizare a operaţiunilor comerciale desfăşurate, astfel încât să fie prevenite eventuale prejudicieri ale intereselor economice ale statelor reprezentate.

Necesitatea sporirii nivelului de interacţiune antifraudă este determinată preponderent de creşterea continuă a schimburilor comerciale dintre aceste ţări.

Datele statistice pentru primele 8 luni ale anului curent arată o dinamizare a relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi statele partenere din cadrul GUAM. Doar în Ucraina, ţara noastră a exportat mărfuri în valoare de 124,9 de milioane de dolari, cu 46% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Importurile din această ţară au crescut cu 34%.

O majorare mai semnificativă a importurilor este consemnată în cazul Azerbaidjanului. Valoarea mărfurilor importate din această ţară a crescut de 4 ori.

Cifrele sunt în creştere şi în relaţia comercială cu Georgia. În perioada de referinţă, importurile din această ţară au crescut cu 50%, iar exporturile destinate pieţelor georgiene s-au majorat cu 22%.

De menţionat că, Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM este o structură de cooperare regională din care fac parte Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI