Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiu: Din cauza taxelor, jumătate din angajatorii care oferă tichete de masă spun că nu o vor mai face şi în 2020

Impozitarea tichetelor de masă poate duce la dispariţia acestora. Cel puţin asta arată datele unui studiu prezentat de mai multe asociaţii de investitori străini din Republica Moldova. Mai mult de jumătate dintre companiile care oferă acum tichete nu vor mai fi dispuse să o facă şi în 2020, din cauza taxelor. Impozitului pe care investitorii îl acceptă ar fi de 12% şi nu de 24% cum este prevăzut în noua lege.

Impozitarea tichetelor de masă a fost legalizată de Ministerul Finanţelor pentru a aduce bani în bugetul public. O analiză făcută de experţi arată însă că se vor strânge mai puţini bani, cu aproape 7 milioane de lei, deoarece companiile vor renunţa treptat la tichete.

„Studiul cantitativ a arătat ca 62%  din companiile, care oferă tichete de masă începând cu 1 ianuarie anul 2020, cu siguranţă nu vor mai acorda tichete în cazul impozitării, alte 14% se gândesc dacă să acorde sau să nu acorde, respectiv am presupus scenariul mai favorabil că doar 62% renunţă. Respectiv 38% vor utiliza tichetele şi în continuare”, spune Mihai Bologan, autorul studiului.

Soluţia propusă de asociaţiile de investitori este preluarea modelului din România, care a impus impozitarea tichetelor de masă doar după ce s-a mărit şi numărul companiilor care le emiteau.

„Voi folosi exemplificat din România care şi noi am am început să implementăm aceste tichete de masă şi unde a fost nevoie de peste 10 ani până când să intre în conştiinţă populaţie ca un instrument care vine în ajutorul populaţie”, spune Dan Duţu, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Români.

Studiul a fost transmis către autorităţi cu solicitarea de a evita modificări legislative bruşte şi aplicarea măsurilor actuale abia peste 5 ani, când piaţa tichetelor va fi mai dezvoltată.

„Noi credem că este loc pentru renegocierea cu fondul monetar International  în baza cifrelor prezentate fiindcă acel angajament s-a făcut în baza prezumţiei că din respectiva impozitare se vor colecta sume adiţionale în bugetul naţional acum dacă noi avem datele şi avem deja o altă estimare şi cred că pot fi renegociate poziţiile  noastre”, spune Mila Malairău, reprezentant AmCham Moldova.

Parlamentul de la Chişinău a decis, acum trei luni, modificarea regimului fiscal pentru tichetele de masă prin aplicarea unui impozit la asigurările sociale. Autorităţile au estimat obţinerea unui plus de 120 milioane de lei la bugetul anual.
Similare
RECOMANDĂRI