Studiu: Mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mai puţin nociv
Sursa foto:Finantare.ro Vizualizari:

Studiu: Mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mai puţin nociv

Agenţii economici consideră că mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mai puţin nociv, arată studiul Băncii Mondiale „Costul reglementărilor afacerilor 2017”, prezentat astăzi, 20 februarie.

Studiul se efectuează în Moldova de 15 ani şi se referă la 17 domenii de intervenţie a statului în activitatea de întreprinzător. Propunerile şi sugestiile exprimate sunt luate în consideraţie la elaborarea politicilor de dezvoltare a businessului, a menţionat Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Printre momentele pozitive evidenţiate în studiu este reducerea duratei de înregistrare a afacerilor. Doar 10% din întreprinderi au întâmpinat dificultăţi la înregistrare. Companiile abordate pe parcursul efectuării studiului menţionează că au fost supuse unui număr mai mic de controale. În schimb, durata controalelor s-a extins. Cel mai des companiile sunt vizitate de autorităţile fiscale, numărul vizitelor de la FISC a crescut în 2017.

În ce priveşte licenţierea, agenţii economici menţionează că, deşi au efectuat plăţi neoficiale mai puţine, consideră totuşi că numărul genurilor de activitate supuse licenţierii rămâne mare. Printre aspectele care continuă să nemulţumească companiile sunt procedurile complicate la importul mărfurilor şi a serviciilor. Potrivit respondenţilor, aceste proceduri au devenit şi mai complexe, în special cele legate de nivelul preţurilor indicative la evaluarea în vamă a mărfurilor. Agenţii economic acuză şi un număr mare de autori, alte acte permisive pe care trebuie să le obţină.

29% din companiile intervievate s-au mutat în sedii noi în 2017, dat numai 3% dintre ele (1% din totalul întreprinderilor) şi-au construit aceste sedii. Doar 9% din respondenţi au menţionat că toate companiile sunt tratate egal. În 2015 acest indicator era de19%. În privinţa aplicării nediscriminatorii a prevederilor legislative faţă de întreprinzători, 38% din intervievaţi au dat răspuns pozitiv, faţă de 40% în 2016.

Directorul de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale Anna Akhalkatsi a spus că îmbunătăţirea condiţiilor de activitate a mediului de afaceri constituie o premisă de creare a locurilor de muncă şi de sporire a prosperităţii ţării, exprimând disponibilitatea Băncii Mondiale de a susţine eforturile Moldovei în acest sens.
Similare
RECOMANDĂRI