Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sute de pomicultori şi zeci de companii locale şi internaţionale au participat la expoziţia „Ziua fructelor”

Sute de pomicultori şi zeci de companii locale şi internaţionale au participat azi, la expoziţia Ziua fructelor, organizată în satul Coşerniţa din raionul Criuleni. Fermierii şi-au prezentat fructele crescute după noi tehnologii, în aşa-numitele livezi superintensive. Ei spun că pentru a avea o recoltă bogată, dar şi profituri mai mari, folosesc tehnologii moderne. Asta îi ajută să crească fructe de calitate pe care le pot vinde pe piaţa europeană, care e mai atractivă decât cea din Rusia. Acum în Republica Moldova numărul de livezi superintensive e de 30 la sută, iar mulţi pomicultori continuă să apeleze la granturi sau credite pentru a face faţă cerinţelor de pe pieţele internaţionale.

Tatiana Pavliuc a venit să marcheze Ziua Fructelor de la Ocniţa, unde are 40 de hectare de livadă superinternsivă de măr, prun şi cireş. Creşte fructe de 20 de ani şi până acum a exportat doar în Rusia. În ultimii ani nu mai are profit, aşa că a decis să-şi vândă producţia pe piaţa europeană, dar pentru a-şi atinge acest scop a fost nevoită să investească mai mulţi bani pentru a-şi moderniza livada. În acest an va strânge prima recoltă.

TATIANA PAVLIUC, pomicultor: Ce probleme avem noi. În primul rând piaţa de desfacere e orientată spre Rusia, dar trebuie s-o orietăm spre Europa. A doua întrebare ţine de calitate, chiar dacă facem calitate când culegem roada, persoanele care culeg nu sunt calificate şi pot să deterioreze marfa.

Producătorul şi-a cumpărat o linie de sortare şi frigedere în care păstrează fructele pe care le exportă.  

TATIANA PAVLIUC, pomicultor: Exportăm în România. Rusia şi prin intermediari în Siria şi Egipt.

Din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile din ultimi ani, livezile superintensive devin o necesitate pentru pomicultori. Tehnologiile pentru protejarea culturilor sunt foarte scumpe, iar fără ele recolta de fructe scade în fiecare an.

IURIE FALĂ, director, Asociaţia Moldova Fruct: Noi vedem că avem secetă severă cum am avut anul trecut. Anul acesta precipitaţii care au afectat într-un fel sau altul, pentru ca afectat producerea, fiind frig. Am avut timp ploios pentru lucrările de câmp. Fructele trebuie să se producă fară influeinţă factorilor negativi.

EUGEN GUDUMAC, director, companie de plase anti-grindină: Costurile pentru instalare sunt destul de înalte, dar statul ne permite să subvinţionăm şi întoarce înapoi la bineficiar o parte din sumă care a investit-o şi este un plus valoare.

La expoziţia Ziua Fructelor au venit reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale pentru a le oferi consultanţă pomicultorilor despre modul în care pot obţine granturi şi alt sprijin financiar.

ANDREI COPACI, specialist, proiectul Agricultură Performantă: Alături aveţi deja soiul Cordia de cireşe, care corespunde cerinţelor internaţionale şi naţionale. Gata pentru a fi exportate. A beneficiat de suport în implementarea bunelor practici agricole în baza standardului Global Găb, adică a fost oferită consultanţă şi asistenţă în implementarea acestui standard.

În acest an, la expoziţia - Ziua Fructelor, au participat mai multe companii de peste hotare. Producătorii din Italia au prezentat soiuri de fructe care pot fi recoltate şi în Republica Moldova. Iar reprezentanţii unei companii de la Bucureşti au expus diverse tipuri de ambalaje, inclusiv biodegradabile.


ANDREI MĂCIUCĂ, director de marketing, companie producătoare de ambalaje. Sunt destinate mai multor tipuri de fructe şi legume. Avem de diferite forme. Sunt din amidon de porumb. De descompun. – Şi cât se păstrează în astfel de ambalaje?

Expoziţia Ziua Fructelor este la ce-a de a treia ediţie. În acest an, la eveniment, au participat peste 40 de companii locale şi internaţionale, şi în jur de 350 de pomicultori.
Similare
RECOMANDĂRI