Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Terapie cu ajutorul albinelor: Un apicultor din Sîngerei a construit o căsuţă din lemn destinată api-terapiei

Un apicultor din raionul Sângerei şi-a transformat pasiunea pentru albine într-o afacere inedită. Pe lângă faptul că produce miere, el şi-a construit o căsuţă din lemn destinată api-terapiei. Turişti din mai multe ţări i-au păşit pragul, în dorinţa de a încerca beneficiile terapiei cu ajutorul albinelor.

Iurie Turtureanu avea de mai mult timp ideea de a construi o căsuţă pentru aceasta terapie. Acum şase ani a văzut ceva similar în Ucraina, aşa că a hotărât să implimenteze practică şi acasă.
 
„Cu albinele mă ocup din anii 90, am terminat şcoala de apicultură de la Bubuieci şi am început aproape de la nimic, să vă spun aşa, de la un roi şi încă unul, încă două. Această căsuţă noi am câştigat-o printr-un proiect, sponsorizat de Elveţia şi a fost deschisă în septembrie anul tecut”, spune apicultorul.
 
Înainte de a începe apiterapia, trebuie respectate nişte reguli stricte, spune apicultorul. Prima este că gadget-urile nu-şi au locul în căsuţă.
 
„Omul, intrând în această căsuţă, primeşte un duş, ca să fie organismul curat să nu aibă mirosuri străine, duşul de dorit să fie cu săpun fără mirosuri puternice. Se îmbracă într-o hăinuţă uşurică din material natural, nu sintetic. La prima etapă, e de dorit să se culce pe spate, picioarele îndoite şi palmele în jos, înmodul acesta pentru că în palem, tălpi şi coloana vertebrală sunt foarte mult epuncte care răspund de organismul omului”. 
 
Api-terapia poate fi făcută doar în perioada caldă a anului, din aprilie şi până în septembrie. Apicultorul spune, chiar, că în această perioadă preferă doarmă în căsuţa de lemn.
 
„Eu practic toată vara o petrec aici, nopţile. Dacă vara e foarte mult de lucru la albini, pot să mă culc la 12, la 4-5 eu deja ies afară, pot să mă apuc de lucru, pur şi simplu vă spun, încărcat de forţă”.
 
Iurie Turtureanu le oferă turiştilor toate condiţiile necesare pentru cazare, iar taxa este una simbolică - 150 de lei pentru 24 de ore: ”Am avut foarte mulţi turişti, am avut de peste hotare de la Latvia, Estonia, Franţa, România”.
 
Datorită asistentei de la USAID, apicultorul a reuşit să-şi mărească numărul de stupi, dar şi volumul de miere produsă. A ajuns la 330 de familii de albine şi, de aceea, pentru anul viitor estimează o creştere a producţiei de miere cu încă 25%. Acest lucru i-ar permite să investească pentru a-şi extindă afacerea în domeniul api-terapiei.
 
Iurie Turtureanu este unul dintre cei 50 de apicultori care au beneficiat de 80 de stupi verticali, oferiţi prin intermediul proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova. Actualmente, în Republica Moldova, aproape 6.000 de apicultori gestionează peste 230 de mii de familii de albini, care produc aproximativ cinci mii de tone de miere. Produsul este, preponderent, exportat în Uniunea Europeană, în special România, Italia, Franţa, Germania şi Spania.
 
Similare
RECOMANDĂRI