Transferurile băneşti din Rusia, tot mai puţine
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transferurile băneşti din Rusia, tot mai puţine

Volumul transferurilor băneşti de peste hotare în primul trimestru a înregistrat cele mai mari valori din ultimii patru ani, iar remitenţele vor continua să crească şi în următorii ani, chiar dacă ritmul va fi mai mic, susţin experţii. Datele statistice mai arată o scădere continuă a transferurilor din Rusia, iar analiştii susţin că această tendinţă se va menţine şi în continuare.

Transferurile băneşti de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au fost de aproape 300 de milioane de dolari în primele trei luni, în creştere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De fapt, este cea mai mare sumă din 2014 încoace, potrivit datelor Băncii Naţionale, citate de radiochisinau.md.

Ponderea banilor trimişi din statele CSI, în mod special din Federaţia Rusă este tot mai mică în ultimii ani – de la peste jumătate din total, până acum 4-5 ani, la nici 30 la sută în primele trei luni ale anului curent. Pe de altă parte, ponderea Uniunii Europene în remitenţe a crescut încontinuu şi a ajuns la 38%. Acest fapt se explică prin situaţia financiară grea a Federaţiei Ruse în ultimii ani şi reorientarea cetăţenilor moldoveni spre Vest, iar tendinţa va continua, a comentat pentru Radio Chişinău analistul economic Roman Chircă.

Numărul de migranţi în Federaţia Rusă se reduce semnificativ. Rusia se află în criză şi stagnare de mai bine de trei ani şi perspectivele sunt negative în următoarea perioadă – devalorizarea rublei, ieşirea investitorilor străini de pe piaţa Federaţiei Ruse. Astfel, s-a produs fenomenul reorientării migranţilor spre UE, iar această tendinţă va continua.

Economistul mai susţine că transferurile de bani de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare vor creşte şi în următorii ani, însă rata de creştere va fi mai mică.

Transferurile băneşti de peste hotare au atins nivele record de peste 1,6 miliarde de dolari anual în anii 2008, 2013 şi 2014. Între timp, ponderea remitenţelor în PIB a scăzut constant în ultimul deceniu de la aproximativ o treime în anul 2008 la mai puţin de 20% în 2017.

Similare
RECOMANDĂRI