Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Tranzacţiile cu apartamente au fost în uşoară scădere în anul 2020 faţă de 2019

Datele oficiale arată că tranzacţiile cu apartamente au fost în uşoară scădere în anul 2020 faţă de 2019. Cu toate acestea, în cei doi ani, valorile rămân la maximă istorică. Potrivit experţilor, cele mai multe apartamente se vând în Chişinău, iar cele mai multe solicitări sunt pentru spaţiile care nu depăşesc 60 de metri pătraţi.

Potrivit expertului economic, Veceslav Ioniţă, în anul 2020, numărul total al tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a fost de 28,2 mii de apartamente, cu 475 de tranzacţii mai puţine decât în 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 1,7%. Experţii spun că este prima scădere după 7 ani de creştere. Numărul de tranzacţii este totuşi de aproape două ori mai mare faţă de media perioadei anterioare anului 2019.

NUMĂRUL TRANZACŢIILOR DE VÂNZARE/CUMPĂRARE APARTAMENTE

                                                        2017              2018                 2019           2020  
Chişinău                                           13.416           14.976               22.187           22.477
Restul Republicii Moldova                   5.006             5.431               6.487           5.722

In Chişinău, numărul de tranzacţii a crescut şi în 2020, şi a ajuns la 22 de mii 477 de apartamente. Potrivit lui Veceslav Ioniţă, în ultimii 8 ani, se observă o mare concentrare a pieţii în Chişinău. În prezent, 80 la sută din numărul total de apartamente se vând în capitala Republicii Moldova şi împrejurimi.

VICTOR ROMANESCU, agent imobiliar: Toţi vor în Chişinău, pentru că eu un oraş care se dezolvoltă. Dezvoltatorii nu prea merg în alte oraşe. Doar acum în Orhei, Ungheni, Nisporeni, unde am mai sesizat câţiva dezvoltatori.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: Şi la noi, în toate localităţile, numărul populaţiei scade, în Chişinău creşte. Şi nu creşte în baza unei creşteri naturale, dar al absorbţiei. Noi ne transformăm în ţara unui singur oraş.

Experţii mai spun că în 2020, aproape 75% din numărul total de apartamente au fost cumpărate din venituri proprii. Achiziţiile prin ipotecă, după o creştere record în 2019, au înregistrat o scădere de 23,2%. Anul trecut au fost cumpărate 7,5 mii de apartamente şi în pofida scăderii din 2020, creditele ipotecare rămân în continuare un instrument important pe piaţa imobiliară.

VECESLAV IONIŢĂ, expert economic: Anul 2020, nu sunt încă datele pentru luna decembrie, dar aproximăm că portofoliul de credite va urca la aproape 8 miliarde de lei. O creştere, mai mult de 5 miliarde de lei sau de trei ori mai mare, timp de trei ani.

VICTOR ROMANESCU, agent imobiliar: Băncile au început din nou să dea credit ipotecar Prima casă pe un termen de 25 de ani, cu o dobândă mică. E mai puţin chiar uneori şi decât chiria pe care o achită.

"Depinde totul de dobândă. Dacă acoperi pe termen lung, e bine. Creditul pentru mine nu e o soluţie. V-aţi permite să luaţi din resurse proprii? Nu, mizăm pe ajutorul părinţilor".

Apartamentele de până la 60 de metri pătraţi sunt cele mai căutate.

VECESLAV IONIŢĂ, expert economic: Tinerii în prezent au cîteva calităţi distincte. Se căsătoresc mai târziu cam cu 5 ani, faţă de alte perioade. După ce se căsătoresc amână să aibă copii. Tinerii preferă să trăiască separaţi de părinţi. Şi plus la asta, tinerii din sate fug la Chişinău. Drept consecinţă a screscut presiunea pe piaţa imobiliară sau pe companiile de construcţie, pe apartamente micuţe.

VICTOR ROMANESCU, agent imobiliar: Dacă înainte, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa era de 70-80 metri patraţi, acum cererea se concentrează pe 60 de metri patraţi. Oamenii analizează suprafaţa, vreau coridor cât mai mic, baie mai mică, bucătărie cu living. Se merge pe eficientizarea spaţiului. Vor un spaţiu folosit raţional.

Datele economice mai arată că, în ultimii 10 ani, numărul de locuinţe  construite s-a dublat faţă de perioada precedentă  - sunt 55,6 mii de apartamente construite, dintre care 53 de mii în dreapta Nistrului şi 2,6 mii în stânga Nistrului.
Similare
RECOMANDĂRI