Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE confirmă blocarea asistenţei macrofinanciare promisă Republicii Moldova. Filip: „Aceşti bani trebuiau să fie debursaţi”

Asigurarea unor alegeri libere şi corecte, prin crearea condiţiilor echitabile pentru opoziţie, dar şi investigarea cât mai obiectivă a fraudei bancare. Sunt doar câteva dintre măsurile urgente pe care Uniunea Europeană le recomandă Republicii Moldova, dacă doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii din Vest. Anunţul a fost făcut de Christian Danielsson, director general al comisiei europene pentru politică de vecinătate, şi Thomas Harding, director general al serviciului european de acţiune externă.

Aflaţi într-o vizită oficială în Republica Moldova, cei doi demnitari de la Bruxelles au confirmat că UE îşi reduce sprijinul financiar pentru Republica Moldova, întrucât în ultima perioadă s-a înregistrat o deteriorare a statului de drept şi a democraţiei în ţara. Comunitatea europeană aşteaptă de la autorităţile din Chişinău măsuri cât mai grabnice pentru a remedia situaţia.
 
„Importante sunt alegerile libere şi corecte la 24 februarie. Acest lucru include monitorizare internaţională şi asigurarea unor condiţii echitabile pentru opoziţie, inclusiv în ceea ce priveşte înregistrarea. Al doilea element presupune investigarea aprofundată şi cuprinzătoare a fraudei bancare care a avut loc în 2014”, spune Christian Danielsson, director general al Comisiei Europene pentru Politică Europeană.
 
Demnitarii europeni s-au arătat îngrijoraţi, în special, de invalidarea mandatului primarului ales al Chişinăului, Andrei Năstase, dar şi de presiunile exercitate asupra opoziţiei.

„ Vreau să mă exprim foarte clar. Noi nu suntem aici ca să susţinem persoane, grupuri sau partide politice. UE cooperează cu instituţiile statului şi respectă alegerile democratice făcute de populaţia Republicii Moldova”, a declarat Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului European de Acţiune Externă.

În timp ce oficialii europeni spun că asistenţa macrofinanciară şi sprijinul bugetar, promise anterior de UE, sunt în aşteptare din cauza deteriorării statului de drept în Republica Moldova, premierul Pavel Filip spune că ţara şi-a onorat obligaţiile în faţa UE:

„Guvernul pe care-l reprezint şi-a onorat toate obligaţiunile asumate în fata UE, nu vreau să ne întoarcem la discuţiile despre asistenta macrofinanciara şi suportul direct bugetar, pe care noi considerăm că am îndeplinit toate condiţiile şi aceşti bani trebuiau să fie debursaţi în RM”. 
 
În afară de cele 100 de milioane de euro, reprezentând asistenţa macrofinanciară, UE a oprit şi suportul bugetar promis Republicii Moldova, în valoare de 44 de milioane de euro.
Similare
RECOMANDĂRI