Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cultivator de ciuperci a obţinut certificatul 22000 cu ajutorul unui grant oferit de Banca Mondială

Certificatul ISO 22 000 este un document care ajută firmele din industria alimentară să devină competitive pe piaţa internaţională şi să controleze riscurile de securitate alimentară. Un antreprenor din Republica Moldova a reuşit să obţină un astfel de certificat cu ajutorul unui grant oferit de Banca Mondială. Antreprenorul cultivă ciuperci şi vrea să le exporte în România.

Adrian Focşa a început afacerea cu ciuperci în urmă cu 4 ani. A studiat piaţa externă şi a implementat apoi în culturile lui.

ADRIAN FOCŞA, om de afaceri: „El este ca un burete. În el se absoarbe la maxim tot ce este rău. Pentru asta am creat un tip nou de fabrică cum am văzut în Polonia. Am adus o performanţă unde avem un climat control, putem face o dezinfecţie. Aceasta sporeşte şi roada produsului dat”.

MARIANA GURDIŞ, muncitoare: „Noi mai întâi fără să traumăm aşa rupem şi scoatem aceste două mărimi pentru ca aceste mici să ajungă la aşa mărime. Numai în aşa caz noi o să avem rezultate. Ea are o hrană anumită în acest compost din care se alimentează pentru a ajunge de a creşte aşa de frumoasă şi sănătoasă”.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Ciupercile sunt crescute în compost pe rafturi etajate. Aici este şi o temperature constantă de până la + 18 grade, indifferent care este temperature de afară. Mai mult ca atât cei 17 angajaţi reuşesc zilnic că strângă până la 700 kg de ciuperci”.

ADRIAN FOCŞA, antreprenor: „De aici noi reglăm temperatura şi ducem graficile de recoltare a ciupercilor adică vedem ce umeditate este, care este co2, temperatura aerului în interior, în exterior, absolut tot procesul tehnologic”.

După ce sunt culese, ciupercile merg direct într-o camera frigorifică unde temperature este de zero grade Celsius. De acolo pleacă la vinzare. Afacerea a fost serios afectată de pandemie dar antreprenorul a beneficiat de proiectul Ameliorarea Competitivităţii al Băncii Mondiale şi a primit un grant nerambursabil în valoare de 75 de mii de lei. Aceşti bani au fost investiţi în obţinerea certificatului ISO 22 000

ADRIAN FOCŞA, antreprenor: „Am demonstrat prin isso 22000 că această fabrică poate da o stabilitate anul împrejur la companiile care contractează şi noi le putem livra marfa non-stop fără întrerupere. Orice companie de retail ca să venim cu produsul nostru spre vânzare este nevoie de acest cerificat”.

AURELIU CASIAN, director executiv, Proiectul Banca Mondială Ameliorarea Competitivităţii: „Proiectul nostru este practic pe ultima sută de metri. El a demarat anul 2015. La componenta de granturi noi avem în jur de 250 de agenţi economici privaţi. Suntem în speranţa că noua iniţiativă a băncii mondiale şi a Ministerului Economiei şi infrastructurii de a aloca finanţare adiţională în cadrul proiectului se va solda cu succes”.

Granturile PAC sunt disponibile pentru toate Întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova hotărâte să producă mai multă valoare adăugată pentru export.
 
Similare
RECOMANDĂRI