Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou program de finanţare pentru fermieri

Fermierii din Republica Moldova afectaţi de pandemie şi de seceta de anul trecut vor primi ajutoare financiare pentru a-şi îmbunătăţi de procesul de producţie. Sprijinul va fi oferit de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite în Republica Moldova în cadrul unui nou proiect lansat în sectorul agrar. Într-un interviu acordat pentru TVR Moldova, reprezentantul acestei organizaţii a accentuat că lipsa investiţiilor în sectorul agrar şi problemele legate de concurenţa pe piaţă, rămân principalele provocări pentru micii fermieri din Republica Moldova.

Fermierii mici din sectorul zootehnic vor fi principalii beneficiari ai programului de finanţare în valoare de 265 de mii de dolari. Ei vor primi ajutoare financiare pentru creşterea productivităţii, dar şi calităţii produselor şi vor fi instruiţi cum să identifice oportunităţile pentru comercializarea acestora pe piaţa locală. La elaborarea proiectului au fost luate în calcul pagubele suferite de fermieri din cauza pandemiei de COVID-19 şi a secetei de anul trecut.

RAIMUND JEHLE, reprezentatul FAO în Republica Moldova: „Lucrăm cu Ministerul Agriculturii pentru îmbunătăţirea programelor, politicilor pentru sectorul zootehnic şi micii fermieri. Micii fermieri au un rol cheie în zonele rurale. Şi creşterea oportunităţilor de finanţare pentru îmbunătăţirea producţiei este unul dintre obiectivele proiectului.”

Sectorul agrar din Republica Moldova are un mare potenţial, dar şi multe provocări de înfruntat.

RAIMUND JEHLE, reprezentatul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU în Republica Moldova: „Moldova are soluri fertile, dar şi investiţii bune. Dar desigur, competitivitatea sectorului agrar, cunoştinţele agricultorilor sunt domenii care cer o dezvoltare continuă.  Noi trebuie să îmbunătăţim procesul de producţie, dezvoltarea infrastructurii.”

Nu o dată, fermierii din Republica Moldova s-au plâns că una dintre cele mai apăsătoare probleme cu care se confruntă este lupta cu importul masiv al producţiei străine. Ei spun că în actualele condiţii de piaţă nu pot face faţă concurenţei. Reprezentantul ONU atrage însă atenţia că pentru a depăşi această problemă, fermierii trebuie să-şi îmbunătăţească procesul de producţie.

RAIMUND JEHLE, reprezentatul FAO în Republica Moldova: „Fermierii nu asigură o calitate a produselor pe care o cere piaţa. Am putea avea în acest caz, şi o problemă legată de cantitate. Cred că micii fermieri trebuie să colaboreze. Ştiu că noţiunea de cooperativă are o conotaţie negativă aici, în Republica Moldova, dar noi vorbim de cooperativele de piaţă, organizaţii de producere care se susţin.”

FAO este o organizaţie interguvernamentală a ONU. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite reprezintă o sursă de cunoştinţe şi de informaţii care pot ajuta statele în curs de dezvoltare şi în tranziţie să se modernizeze, să-şi îmbunătăţească practicile din domeniile agriculturii, silviculturii şi pescuitului, şi să asigure o alimentaţie adecvată pentru toţi oamenii.
Similare
RECOMANDĂRI