Uniunea Europeană finanţează amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice în comuna Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă
Vizualizari:

Uniunea Europeană finanţează amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice în comuna Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă

În comuna Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, urmează să fie amenajat un parc cu panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 300 kilowaţi. Astfel, energia solară va fi transformată în energie electrică, iar din vânzarea acesteia bugetul local va obţine un venit suplimentar. Iniţiativa este finanţată de Uniunea Europeană prin programul Convenţia primarilor – Est, al cărei semnatară este localitatea

În cadrul unor dezbateri organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, primarul de Feşteliţa, Nicolae Tudoreanu, a declarat că administraţia publică locală a elaborat un plan de acţiuni, care dă roade datorită proiectului cu privire la energia durabilă lansat în cadrul Parteneriatului Estic pentru semnatarii Convenţiei. În parteneriat cu Fondul de Inovaţii Sociale din Moldova, autorităţile locale au aplicat pentru crearea unui centru de excelenţă prin pilotarea tehnologiilor de eficienţă energetică şi a surselor demonstrative de energie regenerabilă, transmite IPN.

Potrivit edilului, este vorba despre iluminat stradal inteligent, patru centrale termice pe biomasă. „Am şi plantat plopul şi salcia energetică pe terenurile din proprietatea administraţiei publice locale ca ulterior să cultivăm propria masă lemnoasă, pe care o vom utiliza la obţinerea agentului termic”, menţionează primarul. Autorităţile locale planifică să instaleze colectoare solare pentru încălzirea apei menajere la grădiniţa din localitate.

Însă, cea mai ambiţioasă iniţiativă este crearea parcului cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 300 de kilowaţi. În câteva săptămâni va fi desfăşurată licitaţia pentru executarea lucrărilor, pentru că în toamnă se preconizează să fie puse în funcţiune toate tehnologiile de eficienţă energetică.

Nicolae Tudoreanu a declarat că toate clădirile din localitate sunt construite la sfârşitul anilor ‘70 şi este cunoscut faptul că în perioada sovietică risipa de resurse energetice era dezastruoasă. „La toate clădirile publice erau mormane de cărbune de mină, iar nimeni nu ţinea cont de faptul că geamurile erau sparte sau caloriferele consumă mult agent termic. Şi acest lucru costa şi costă în continuare foarte mult comunităţile”, explică primarul.

Potrivit lui, autorităţile şi-au propus să creeze o sinergie a finanţatorilor externi şi au reuşit să mai atragă alte proiecte. În cadrul unuia dintre ele au fost atrase fonduri în mărime de 50 de mii de dolari, bani din care a fost izolată termic faţada clădirii şcolii. De asemenea, a fost accesat un împrumut de peste două milioane de lei pentru a doua etapă a construcţiei sistemului de iluminat public.

Nicolae Tudoreanu a mai spus că astfel de proiecte şi-au dovedit eficienţa. De exemplu, în 2016 autorităţile au izolat termic faţada grădiniţei, iar factura la agent termic s-a înjumătăţit. Totodată, confortul termic în instituţie a crescut practic de două ori.
 

Similare
RECOMANDĂRI