Uniunea Europeană oferă un nou sprijin pentru consolidarea sectorului financiar al Republicii Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Uniunea Europeană oferă un nou sprijin pentru consolidarea sectorului financiar al Republicii Moldova

Uniunea Europeană lansează un proiect major de Twinning pentru consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova.

În cadrul acestui proiect de doi ani, Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) vor beneficia de asistenţa unor instituţii partenere din Uniunea Europeană (UE), reunite într-un consorţiu format din Banca Naţională a României, Lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Acest proiect va ajuta BNM şi CNPF să îşi dezvolte în continuare capacităţile, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Twinning este un instrument al UE de cooperare instituţională între autorităţile statelor membre ale UE şi autorităţile ţărilor beneficiare. Proiectele Twinning urmăresc scopul de a dezvolta capacităţile instituţionale ale autorităţilor beneficiare. În cadrul acestor proiecte, experţi din sectorul public din UE sunt detaşaţi pentru a oferi asistenţă autorităţilor beneficiare în vederea atingerii unor obiective specifice.

Anterior, în perioada 2015-2017, BNM a beneficiat de un proiect Twinning pentru consolidarea capacităţii sale în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul cerinţelor UE, iar CNPF a beneficiat de un proiect Twinning pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor sale operaţionale şi instituţionale în domeniul reglementării şi supravegherii prudenţiale a pieţei de capital, a fondurilor de investiţii, a companiilor de asigurări, a asociaţiilor de economii şi împrumut şi a fondurilor de pensii.
Similare
RECOMANDĂRI