Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Valentin Eşanu susţine că liberalizarea pieţei metalelor a funcţionat doar o lună

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor, Valentin Eşanu susţine că liberalizarea pieţei metalelor a funcţionat doar o lună. Potrivit lui, monopolul a revenit la "Metalferos" care este pregătită de către autorităţi să fie scoasă la privatizare.

Antreprenorul atenţionează că în urma scoaterii la vânare, Metalferos ar putea ajunge în mâna unor persoane apropiate Uzinei metalurgice din Râbniţa.

În luna noiembrie, după ce piaţa de metale a fost liberalizată, compania lui Valentin Eşanu a obţinut licenţă pentru exportul metalelor feroase şi neferoase. Lucrurile păreau să meargă, însă nu pentru mult timp. Pe piaţă ar activa zeci de companii "căpuşă".

„Compania Metalferos Muscă ei periodic schimbă schemele, încheie contracte cu firmele lor căpuşe 10-15 cu atât mai mult cu atât mai bine care  sunt oamenii lor de încredere care încheie contract cu compania metalferos, alte companii străine ca noi sau alte chiar de încercăm să ne oferă alte posibilităţi şi ne blocheză. Media de un milion de dolari lunar numai de la metalul negru se fură prin schemele lor deoarece alte companii care colectează nu au accesul la metal feros să obţină aceleaşi condiţii”, a spus Valentin Eşanu.

Omul de afaceri susţine în schemă s-ar fi implicat oameni cu inalte functii in stat, inclusiv la nivelul administraţiei regiunii transnistrene. Scopul este de a recrea un monopol, iar uzina metalurgică din Râbniţa să lucreze doar cu "Metalferos".

Am încercat să obţinem o reacţie din partea Ministerului Economiei, însă nu am primit niciun răspuns. În legătură cu procesul de privatizare a întreprinderii, Valentin Eşanu spune că aceasta trebuie înstrăinată doar după ce piaţa metalelor va fi cu adevărat liberalizată.

Dacă va fi privatizată acum, riscă să ajungă la persoane din regiunea transnistreană.

„Nu trebuie privatizat până nu va fi un Guvern a poporului care să fie încrezuţi că se va vinde cu bani curaţi şi cumpărătorii nu vor fi oameni interpuşi  din informaţiile pe car ele deţinem Metalferos noi  va fi procurată de către persoane afiliate uzinei metalurgice din Râbniţa”, a declarat Valentin Eşanu.

Acţionarul majoritar al Metalferos este statul, care deţine 78% din companie. La începutul anului, preşedintele şi apoi premierul au anunţat despre intenţia de vânzare a Metalferos. Potrivit lor, privatizarea va duce la o concurenţă reală pe piaţă şi va elimina monopolul din acest domeniu. 

 
Similare
RECOMANDĂRI