Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Valul de scumpiri la energie şi servicii loveşte dur şi în piaţa de carte

Valul de scumpiri la energie şi servicii loveşte dur şi în piaţa de carte. Preţul la hârtie a crescut considerabil, iar pentru cea de tipar s-a majorat şi cu 50%. În plus, pandemia a creat probleme de logistică şi a generat o criză la importuri. Reprezentanţii editurilor din Republica Moldova spun că toate acestea nu vor impune doar cărţi mai scumpe în librării dar şi un plan editorial întârziat şi restrâns.

Criza hârtiei se resimte în Republica Moldova pentru că suntem 100% dependenţi de importuri. Marii furnizori de hirtie tipografică, cum au fost cei din China, Slovenia, Belarus sau Rusia au şi ei probleme, fie tehnice, fie din cauza sancţiunilor economice. Din cauza acestor crizei, preţul hârtiei de ziar a crescut de la 520 de euro pe tonă în august-septembrie, la 750 de euro, acum şi 800 de euro in ianuarie 2022.

VITALIE ERULEVICI, director de vânzări, Companie de import: „Situaţia aceasta este la toţi. Toţi producătorii au majorat preţurile. Aceste majorări au fost condiţionate de scumpirea energiei electrice, a gazului, etc. doi, cererea este foarte mare şi dacă cererea este mare, producătorul ce face – majorează preţurile.”

Cererea mare de hârtie a fost determinată de pandemie care a dus la utilizarea pe scară largă a ambalajelor pentru orice tip de produse. Aşa se face că una dintre cele mai populare edituri din România şi Republica Moldova îşi tipăreşte cărţile în China. Iar preţurile vor creşte gradual.

O carte care costă acum 200 de lei, odată cu majorarea de preţ, se va vinde cu 260 de lei. Preţuri mai mari vor fi şi la reviste sau ziare. Dacă un kilogram de hârtie pentru ziar se vindea cu 16 lei, acum aceasta costă în jur de 24 de lei kilogramul.

ANATOL VIDRAŞCU, proprietar editură: „Cartea se va scumpi, se vede deja procesul acesta, pentru că s-a scumpit manopera tipografică, tiparul în general şi mai ales cheltuielile de transport. Transportul naval a crescut de 7 ori, dacă înainte plăteam 2 mii de euro pentru un container, acum trebuie să plătim 14 mii de euro.”

Pentru a face faţă crizei de hârtie, dar şi majorării de preţuri, reprezentanţii editurilor se gândesc să digitalizeze cât mai multe titluri. Aşa că plăcerea răsfoitului unei cărţi clasice, pe suport de hârtie, care are şi un miros inconfundabil, va fi furată de mai multe scroll-uri pe un touchscreen.

ANATOL VIDRAŞCU, proprietar editură: „Cărţile pe suport de hârtie vor deveni un lux şi asta era absolut inevitabil şi spre asta mergea chiar dacă nu exista această criză. Nu putem să tăiem toate pădurile şi să facem celuloză. Prevăd că într-un viitor nu foarte îndepărtat vor putea cumpăra cărţi doar cei care au salarii destul de consistente.”

Doar cititori pasionaţi susţin că majorările de preţ nu le va stăvili setea de lectură. Mulţi însă dintre cetăţeni vor renunţa să mai cumpere cărţi.

„Pe mine personal scumpirea cărţilor nu o să mă oprească din citit, o să cumpăr în continuare cărţi. Chiar dacă la noi sunt scumpe, o să cumpăr on line din România sau din alte ţări.”

„Obişnuiţi să cumpăraţi cărţi? Da. Cum vi s epar preţurile? Destul de mari, mai ales pentru studenţi, dacă o să mai majoreze preţurile, atunci lumea nu o să mai cumpere.”

Editurile sunt afectate şi de întârzierile de producţie, din cauza lipsei de hârtie iar situaţia actuală ar putea continua cel puţin un an.
Similare
RECOMANDĂRI