Veaceslav Ioniţă, despre caruselul valutar, sau, cea mai puternică apreciere a leului din ultimii 11 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veaceslav Ioniţă, despre caruselul valutar, sau, cea mai puternică apreciere a leului din ultimii 11 ani

În primele două săptămâni ale lunii iulie Leu moldovenesc a cunoscut cea mai puternică apreciere din ultimii 11 ani faţă de coşul valutar Euro&USD. Astfel el sa apreciat cu 2,5% faţă de Euro&USD comparativ cu ultima săptămâna din iunie. Ultima dată el sa apreciat atât de puternic în august 2008, când cursul lui sa întărit cu 4,3% în doar două săptămâni, această constatare îi aparţine economistului Veaceslav Ioniţă care a făcut o analiză a evoluţiei leului pe blogul său personal.

Expertul ne arată că leul sa apreciat faţă de USD cu 1,8% sau 32 bani, de la 18,1683 Lei/USD la 17,8448 Lei/USD, iar faţă de Euro aprecierea a fost de 2,9% sau 59 bani, de la 20,6582 Lei/Euro la 20,0658.


 

Această apreciere vine după o depreciere puternică a Leului în trimestrul II a lui 2019. Cauzele acestui ”carusel valutar” trebuie căutate în evenimentele din trimestrul II, atunci am asistat la o cerere atipică de valută pe piaţa valutară, fapt ce a influenţat deprecierea leului.

„Doar în luna mai 2019 deficitul de valută a fost de aproximativ 40 milioane USD. Din punct de vedere economic este foarte greu de explicat această cerere de valută, dar aici ne vine în ajutor declaraţia Preşedintelui Ţării Igor Dodon, care a informat opinia publică că din ţară au fost scoşi un miliar de lei, prin tranzacţii ”greu de explicat”. Cel mai probabil această ”cerere de valută” a fost unul din factorii deprecierii leului în T2/19. Din acest motiv toate prognozele şi analizele experţilor de pe piaţa valutară, trebuie adaptate la ”circumstanţele specifice” ale Moldovei, care îţi pot da peste cap orice prognoză,” screi Ioniţă.

Exoertul menţionează că aprecierea valutei loveşte puternic asupra exportatorilor noştri în special a agriculturilor, care în lunile de vară încep masiv exporturile produselor agricole.

Ce va fi în viitor cu Leul moldovenesc?

Pentru lunile de vară tradiţional Leul moldovenesc are tendinţa de apreciere, iar în toamnă-iarnă o uşoară tendinţă de depreciere. Deci leul va continua să oscileze, însă rolul Băncii Naţionale este de a nu permite oscilaţiile bruşte ale valutei naţionale, conchide economistul. 

Similare
RECOMANDĂRI