Veaceslav Ioniţă despre deblocarea finanţării externe: Această sumă este de 10 ori mai mare decât media lunară din ultimii 1,5 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veaceslav Ioniţă despre deblocarea finanţării externe: Această sumă este de 10 ori mai mare decât media lunară din ultimii 1,5 ani

Săptămâna aceasta Guvernul a obţinut de la Comisia Europeană 14,5 milioane Euro, echivalent a 284,7 milioane lei, sub formă de granturi pentru acoperirea necesităţilor bugetare. Această sumă de bani a venit după o perioadă lungă, de aproape doi ani de suspendare a finanţării. Această sumă este de 10 ori mai mare decât media lunară din ultimii 1,5 ani, scrie economistul Veaceslav Ioniţă.

Acesta a publicat o analiză în care spune că după o perioadă de 4 ani de reducere continuu a granturilor obţinute de Moldova, datorită înrăutăţirii relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, în prezent atestăm pentru prima dată la o creştere semnificativă a finanţării. Avem toţii indicii să considerăm că finanţarea va continua pe parcursul lunilor următoare.



"Astfel în 2018 a fost atins minimul istoric în cea ce priveşte suportul extern din ultimii 12 ani. Ultima dată Moldova a primit asistenţă externă sub nivelul de anul trecut tocmai în anul 2006. Atunci asistenţa externă a constituit 315 milioane lei, faţă de 365 milioane lei în 2018.



În 2019 în primele 5 luni ale anului Moldova a obţinut 132,9 milioane lei granturi. Pentru luna iunie încă nu avem datele oficiale, iar în iulie suma a fost de 2 ori mai mare decât în primele 5 luni."

Expertul spune ca dacă raportăm la Produsul Intern Brut, suma granturilor obţinute de Guvernul Moldovei pentru necesităţile bugetare în 2018 au constituit 0,2% de 15 ori mai puţin decât în anul 2014, când a fost atinsă maxima istorică de 3% din PIB. Raportat la PIB susţinerea externă din 2018 a fost cea mai mică din ultimii 20 ani. Acest nivel scăzut poate fi comparat doar cu anul 2003, în perioadă de izolare externă promovată de conducerea comunistă de atunci. Însă şi atunci susţinerea externă a fost mai mare decât în 2018 şi a constituit 0,3% din PIB.

Similare
RECOMANDĂRI