Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, despre cum vor fi returnaţi banii de la Termoelectrica în bugetul de stat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, despre cum vor fi returnaţi banii de la Termoelectrica în bugetul de stat

O soluţie legală care a permis rezolvarea concomitentă a două probleme, achitarea datoriilor pentru octombrie şi noiembrie către Gazprom şi evitarea falimentării Termoelectrica. Astfel explică vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, decizia de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2021 prin care au fost achitate datoriile Moldovagaz faţă de Gazprom, prin intermediul companiilor Energocom şi Termoelectrica. Vicepreşedintele Parlamentului spune că Termoelectrica va întoarce banii în bugetul de stat în urma profiturilor obţinute. De cealaltă parte, fostul deputat Platforma DA, Igor Munteanu, spune că Termoelectrica va fi în imposibilitate de a-şi achita această datorie în următorii ani, notează IPN.

Parlamentul a aprobat în lectura a doua rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021, astfel încât suma de 1,3 miliarde de lei a fost alocată pentru acoperirea datoriei Moldovagaz către Gazprom. Pentru a evita transferarea directă a banilor din bugetul de stat către Moldovagaz, Guvernul a încheiat un contract de cesionare a unei părţi a datoriilor Termoelectrica faţă de Moldovagaz. Datoriile Termoelectrica au fost achitate prin intermediul companiei de stat Energocom cu banii statului. Iar cu banii obţinuţi din această tranzacţie Moldovagaz a achitat datoriile faţă de Gazprom.

„Nu puteam să dăm banii direct către Moldovagaz, pentru a nu crea un precedent periculos prin care Guvernul să fie responsabil pentru ineficienţa şi deciziile proaste de management ale Moldovagaz. Soluţia găsită a rezolvat două probleme: şi cea a decalajului de casă de la Moldovagaz pentru octombrie şi noiembrie, dar a rezolvat şi problema Termoelectrica ajunsă în prag de faliment. Existau titluri executorii din partea Moldovagaz pentru acea datorie. Dacă Termoelectrica nu acoperea acea datorie, exista riscul sistării agentului termic. Evident că banii vor reveni în buget. Termoelectrica are datoria să colecteze banii de la datornici şi să-i întoarcă. De asemenea, banii se vor întoarce în buget şi prin preluarea profiturilor, pentru că Termoelectrica urmează să devină o companie profitabilă. Investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în această companie, creează premisele ca ea să devină o companie de succes”, a spus Mihai Popşoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, fostul deputat Platforma DA Igor Munteanu se arată sceptic că Termoelectrica va obţine profituri astfel încât să-şi permită achitarea datoriilor faţă de stat. Potrivit lui Munteanu, probabilitatea ca Termoelectrica să devină o companie profitabilă este una redusă.

„Probabilitatea ca Termoelectrica se va restabili şi va demonstra management eficient, astfel încât să poată întoarce datoriile, este de 1 la 100. Asta ar fi posibil doar în 10-20 de ani, dacă se vor schimba generaţii de manageri. Dar pe termen scurt, de 2-3 ani, este improbabil să fie recuperaţi aceşti bani. Trebuie să constatăm că aceşti bani din buget de 1,3 miliarde de lei au fost transferaţi către Gazprom pentru ca să nu avem un scurtcircuit în sistemul naţional de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus Igor Munteanu.

Datoriile Moldovagaz faţă de Gazprom s-au acumulat în lunile octombrie şi noiembrie, întrucât tariful achitat de cetăţeni în octombrie n-a acoperit integral preţul de achiziţie a gazului. În plus, potrivit protocolului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite la data de 20 a fiecărei luni atât plata pentru luna precedentă, cât şi plata în avans pentru luna în curs.

Similare
RECOMANDĂRI