VIDEO. Produsele autohtone şi instrumentele de promovare pe pieţele străine
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Produsele autohtone şi instrumentele de promovare pe pieţele străine

Centrele de formare antreprenorială, reţeaua Enterprise Europe Network şi participarea la expoziţiile şi târgurile de peste hotare sunt unele dintre instrumentele propuse de Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova, pentru promovarea produselor autohtone în străinătate. Subiectul a fost discutat la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

Centrele de formare antreprenorială îi ghidează pe oamenii de afaceri, iar reţeaua Enterprise Europe Network oferă posibilitatea de a plasa informaţii despre companiile din Republica Moldova în 60 de puncte din Uniunea Europeană. Datorită acestor oportunităţi, producătorii de la noi pot găsi parteneri peste hotare şi, astfel, pot deveni vizibili, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea. 

„În 2017, instituţia noastră a organizat trei expoziţii peste hotare. Este vorba despre "Fabricat în Moldova" la Minsk, Ploieşti şi Varşovia. În 2018, preconizăm să mergem la Braşov, Timişoara şi Kiev. Toate aceste instrumente sunt orientate pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii”, a menţionat Sergiu Harea.

Întreprinderile care şi-au creat deja un nume câştigă mai uşor teren pe pieţele internaţionale. „Atât timp cât piaţa Republicii Moldova este mică, noi trebuie să-i susţinem pe producătorii autohtoni să se orienteze, să exporte în străinătate. "Fabricat în Moldova" din acest an a demonstrat că avem produse calitative şi competitive. Acest lucru este argumentat prin creşterea interesului publicului faţă de produsele de la noi. S-a majorat numărul agenţilor economici şi s-a înregistrat un număr record de participanţi”, a mai spus Harea.

Unul dintre exemplele de succes în acest sens este produsul creat de antreprenoarea Victoria Dănilă, care coase haine pentru copiii născuţi prematur. Femeia îşi propune să încheie mai multe contracte cu asociaţii din România.

"Participarea în cadrul unei expoziţii precum „Fabricat în Moldova” este o oportunitate de a încheia contracte cu parteneri din diverse regiuni ale ţării, dar şi cu cei străini. Pentru a ajunge cu propriul produs în străinătate, e necesar să avem certificări, să ne promovăm, iar asemenea experienţe ne ajută să ne facem cunoscuţi”, a precizat Victoria Dănilă.

În acest an, la "Fabricat în Moldova" au participat 427 de producători autohtoni, iar expoziţia a avut peste 52 de mii de vizitatori.

Vă îndemnăm să vizionaţi în întregime emisiunea.

Similare
RECOMANDĂRI