Viitorul buget UE va creşte la 1250 miliarde de euro, spune Comisia Europeană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viitorul buget UE va creşte la 1250 miliarde de euro, spune Comisia Europeană

Primul buget UE post Brexit va fi mai robust, dar va fi concentrat pe securitate şi solidaritate reală, în detrimentul regiunilor din est şi al agriculturii. Bugetul ar trebui să crească de la 980 de miliarde (2014-2020) la 1250 de miliarde de euro (2021-2027). Două mari politici se văd însă din nou vitregite, conform propunerii pe care Bruxelles o va prezenta astăzi.

UE va pierde 13 miliarde de euro pe an după plecarea Londrei din clubul comunitar, de aceea, Comisia propune o creştere a contribuţiilor naţionale de la 1% din VNB la 1,11% sau chiar 1,19% din VNB. 

Aceasta este versiunea de lucru a Comisie Europene care a lăsat mai multe scurgeri de informaţii în presa europeană în ultimele zece zile pentru a lua pulsul capitatelor. Cifrele finale ar putea fi deci diferite, ele se mai pot schimba pe parcursul zilei de astăzi.

Ce este sigur este că, la cererea Germaniei şi a Franţei, Comisia propune ca statele membre unde democraţia este pusă în pericol fondurile structurale saa fie reduse. Este vorba în principal despre Polonia şi Ungaria. La fel, aceste fonduri vor fi legate de disponibilitatea statelor de a primi migranti, ştiind-se că atât Ungaria cât şi Slovacia au fost foarte reticente în această privinţă. 

Agricultura este şi ea vitregită, sume importante vor fi deplasate la acest capitol; în plus, se estimează că în urma Brexitului, Politica Agricolă Comună va pierde 2, 7 miliarde de euro anual. 

In acest sens, în negocierile care se vor deschide de acum, se crede că fără un bloc estic robust şi unit care să apere subvenţiile agricultorilor săi, aceştia vor avea mult de pierdut. Franţa şi Spania apără Politica Agricolă Comună, dar sunt aşteptate să îşi protejeze cu precădere propriile interese. 

Cine ar beneficia de noua viziune comunitară? Este vorba despre mutarea atenţiei de la regiunile estice către cele defavorizate din Spania, din Italia şi chiar din Franţa. La fel, statele sudice sunt aşteptate să primească fonduri pentru a gestiona migraţia. 

Marţi seară s-a stabilit că propunerea de buget UE multianual va fi prezentată astăzi în sesiunea plenară a Parlamentului European, la Bruxelles.

Aceasta deschide cea mai dificilă negociere din istoria UE; discuţia va avea la bază propunerea Comisiei Europene, pe care aceasta a realizat-o în urma consultării cu marile statele membre. 

Bruxelles spune că acesta este un buget modern, flexibil şi pragmatic. Statele est europene contestă deja această viziune. 

Similare
RECOMANDĂRI