Vinul Moldovei, reprezentat în cadrul OriGIn – Organizaţia pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vinul Moldovei, reprezentat în cadrul OriGIn – Organizaţia pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) va avea mai multe instrumente pentru a menţine calitatea şi reputaţia Vinului Moldovei cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Recent, ONVV a devenit membru al Organizaţiei pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice (OriGIn) cu sediul la Geneva – portavocea a 500 de producători de produse cu IGP şi instituţii cu atribuţii directe în domeniul indicaţiilor geografice din 40 de state.

Alături de ONVV, la organizaţia internaţională au aderat şi Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Valul lui Traian”, „Codru”, „Ştefan Vodă” şi „Divin”.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului declară „prin intermediul acestei reţele globale, ONVV, în calitatea sa de instituţie care gestionează producerea produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) şi cu denumire de origine protejată (DOP), va avea acces la cele mai bune practici internaţionale din domeniu. Mai mult, aderând la această platformă, vom fi la curent cu toate schimbările din legislaţia ţărilor în care exportăm vinuri şi divinuri certificate cu IGP. Şi, nu în ultimul rând, OriGIn este un instrument eficient pentru a depista cazurile de falsificare a produselor IGP pe pieţele externe.”
 
Pentru ONVV – instituţie care instruieşte specialişti din sectorul vitivinicol şi iniţiază modificări ale legislaţiei cu privire la fabricarea şi circulaţia produselor vitivinicole – statutul de membru al OriGIn presupune acces la un suport tehnic valoros, materializat în: rapoarte periodice, buletine informative, studii despre controlul calităţii şi protecţia juridică, notificări despre cele mai importante modificări sau hotărâri de judecată care vizează legislaţia din domeniul dreptului de autor. Structurile care au aderat la Organizaţia pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice beneficiază de consultanţă juridică în cazul încălcării acestor drepturi, în vederea asigurării unui cadru juridic corect şi transparent, care să protejeze indicaţiile geografice.

Nu în ultimul rând, produsele vitivinicole din Rerpublica Moldova, certificate cu IGP vor avea parte de mai multă vizibilitate, OriGIn promovând interesele membrilor săi la nivel de foruri regionale şi internaţionale (Organizaţia Mondială a Comerţului, Uniunea Europeană, Organizaţia Internaţională pentru Proprietate Intelectuală etc.).
 
În prezent, Republica Moldova are înregistrate două denumiri de origine (DOP) – „Ciumai” şi „Romăneşti” – pentru vinuri, precum şi patru indicaţii geografice (IGP) – „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ştefan Vodă” şi „Divin” – pentru vinuri şi divinuri, recunoscute şi protejate de Uniunea Europeană.
 
Similare
RECOMANDĂRI