Volumul de gaz transportat prin culoarul Transbalcanic va fi majorat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Volumul de gaz transportat prin culoarul Transbalcanic va fi majorat

Volumul de gaz necesar Republicii Moldova pentru acoperirea întregului consum, transportat în regim revers, va fi majorat, astfel încât acesta va constitui circa 15 de milioane de metri cubi pe zi. La o astfel de înţelegere s-a ajuns în cadrul unei şedinţe de lucru, cu participarea operatorilor de transport gaze pe culoarul Transbalcanic, care a avut loc la Bruxelles, pe data de 12 decembrie.

Potrivit unei informaţii plasate pe Facebook de către preşedintele Igor Dodon, în cadrul unei întrevederi cu Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al S.A. „Moldovagaz”, acesta a declarat că pentru realizarea acestor înţelegeri, operatorii din Bulgaria şi România trebuie să modifice acordurile de interconectare la Negru Vodă şi, respectiv, Kardam.

Totodată, în lucru se află acordul de interconectare „Transgaz” România şi operatorul sistemelor de tranzit gaze din Ucraina pentru staţia de măsurare gaze Isaccea 1/Orlovka.

Urmează ca partea română şi cea ucraineană, în perioada imediat următoare, să definitiveze textul acordului şi să-l semneze. Îndată ce va fi semnat acest acord, Republica Moldova este pregătită pentru primirea gazelor naturale în regim revers.

În paralel, se definitivează acordurile de interconectare şi transport gaze cu Ucraina, semnarea cărora este preconizată în cel mai scurt timp.

În context, Igor Dodon, a menţionat că săptămâna viitoare va efectua o vizită de lucru în Federaţia Rusă unde va avea mai multe întrevederi cu oficialii ruşi, inclusiv cu Alexei Miller, preşedintele „Gazprom”. La Moscova preşedintele susţine că va aborda subiectul cu privire la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale, inclusiv amendamentele de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale Moldovei, pe o perioadă de trei ani.
Similare
RECOMANDĂRI