Vot de încredere din partea UE obţinut pentru producătorii de lactate din Republica Moldova
Vizualizari:

Vot de încredere din partea UE obţinut pentru producătorii de lactate din Republica Moldova

Obţinerea dreptului de export a produselor de origine animală pe piaţa Uniunii Europene, inclusiv a exportului produselor lactate, a fost şi reprezintă în continuare un subiect prioritar pe agenda dialogului Republica Moldova - UE, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, în care se precizează că Republica Moldova a îndeplinit condiţiile pentru exportul în UE a produselor lactate.

În calitate de coordonator al Acordului DCFTA şi întru valorificarea potenţialului de export al Republicii Moldova, Ministerul Economiei şi Infrastructurii susţine activităţile necesare dezvoltării sustenabile ale sectorului de producere a laptelui crud şi produselor procesate.

În acest context, urmare unei conlucrări eficiente între reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi asociaţiilor de profil, inclusiv al dialogului continuu cu partea europeană, au fost îndeplinite condiţiile pentru exportul în UE a produselor lactate supuse, sau fabricate din produse din lapte crud supus unui tratament termic înalt.

Republica Moldova (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor) a furnizat asigurările necesare Comisiei Europene, care denotă faptul că, anumite întreprinderi din sector sunt pregătite pentru export şi întreprind toate măsurile necesare pentru a se conforma cerinţelor UE.

Astfel, Uniunea Europeană a acceptat să includă Republica Moldova în Regulamentul (UE) nr. 605/2010 care se referă la cerinţele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătăţii animalelor şi pentru certificare la importul produselor lactate în UE. Urmare unor proceduri care urmează a fi realizate între părţi, şi anume evaluarea de către Comisia Europeană a unităţilor comerciale propuse de ANSA şi includerea acestora în sistemul TRACES, exportul de produse lactate moldoveneşti care vor corespunde cerinţelor legislaţiei UE vor putea fi exportate pe teritoriul Uniunii Europene.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii califică acest lucru drept o realizare importantă, întru valorificarea oportunităţilor oferite de Acordul DCFTA/AA şi extinderea gamei de produse moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene. 
 
 
Similare
RECOMANDĂRI