Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vot în prima lectură pentru proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022

Vot în prima lectură pentru proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Documentul prevede o majorare atât a veniturilor cât şi a cheltuielilor faţă de anul trecut şi un deficit bugetar record de peste 15 miliarde de lei. Ministrul Finanţelor spune că, pentru anul 2022, este planificată o majorare cu 10% a fondului de salarizare pentru bugetari. Totuşi, potrivit opoziţiei, majorarea modestă a salariilor nu va acoperi inflaţia.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2022, veniturile statului depăşesc 50 de miliarde de lei, iar cheltuielile sunt de peste 65 de miliarde. Ceea ce inseamnă un deficit bugetar de 15 miliarde, cel mai mare din istoria Republicii Moldova. Totuţi, potrivit autorităţilor, deficitul bugetar va fi acoperit din finanţări externe şi din privatizarea patrimoniului public. Bugetul pentru anul 2022 prevede şi o majorare a fondului de salarizare în sectorul bugetar. Lefurile bugetarilor vor creşte, doar că majorarea nu va fi semnificativă.

BUGETUL DE STAT, VOT ÎN PRIMA LECTURĂ
Venituri – 50,1 miliarde de lei
Cheltuieli – 65,2 miliarde de lei
Deficit bugetar - 15,1 miliarde de lei


DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanţelor: „Fondul de salarizare creşte conform acestui buget cu 10%. Din această planificare rezultă o creştere pozitivă a salariilor în sectorul bugetar”.

Opoziţia spune că o majorarea salariilor propusă de Ministerul de Finanţe nu va acoperi inflaţia, în condiţiile în care banca naţională anticipează o inflaţie în 2022 de peste 14%.

PETRU BURDUJA, deputat Blocul PCRM-PSRM: „Explicaţi cetăţenilor că le-aţi majorat salariile cu 5% pe când în anul viitor preţurile vor creşte cu 15%. Explicaţi-le la cei care au credite bancare ipotecare, la cei care le rămâne o sumă mică pentru necesarul de existenţă”.

VLAD BATRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Bine că majoraţi salariul personalului tehnic din spitale, dar unde sunt majorările pentru medici? Ei nu vor fi afectaţi de inflaţie, cu siguranţă vor fi”.

În acelaşi timp, deputaţii PAS susţin că bugetul de stat este echilibrat, în condiţiile în care criza energetică a lovit dur Republica Moldova.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Această inflaţie ne afectează pentru că noi suntem dependenţi de importuri. Am avut o majorare excepţională a preţurilor la energie, majorare de 10 ori a preţului la gaze la nivel internaţional. Şi chiar dacă am obţinut un preţ de 2 ori mai mic decât cel de piaţă, oricum ne afectează această majorare”.

Potrivit legii bugetului de stat, la capitolul cheltuieli sunt prevăzute alocări de fonduri şi pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului. Cuantumul acestui ajutor este majorat de la 500 la 700 de lei. De asemenea, la capitolul cheltuieli, se regăseşte şi compensarea parţială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale şi energie termică. Potrivit legii, statul va acoperi în perioada noiembrie-martie 67% din tariful pentru primii 50 de metri cubi de gaze naturale consumate şi 50% din tariful pentru următorii 100 de metri cubi de gaze consumate.
Similare
RECOMANDĂRI