Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de restaurante şi-au sistat activitatea pentru 30 de minute, iar altele pentru întreaga zi, în semn de protest faţă de majorarea cotei TVA

A fost aproape imposibil in aceasta dimineaţă să bei o cafea sau să iei micul dejun într-un local. Zeci de restaurante din Chişinău şi-au sistat activitatea pentru 30 de minute sau chiar pentru întreaga zi. În acest mod, patronii au protestat faţă de majorarea cotei TVA de la 10 la 20% pentru sectorul HoReCa. Noua reglementare ar trebui să aducă 50 de milioane de lei în bugetul de stat, dar va aduce şi preţuri mai mari în localuri, ameninţă antreprenorii.

Clienţii unei cafenele din Chişinău au fost anunţaţi că, pentru 30 de minute, localul nu va functiona. Nu au fost goniţi, dar au fost lăsaţi să-şi savureze cafeaua, în timp ce angajaţii au protestat. Administraţia cafenelei spune că noua reglementare îi va sărăci aşa că:
 
„Trebuie să achităm chiria, serviciile comunale, salariile pentru angajaţii noştri. Nimeni nu ne va putea ierta dacă într-o zi nu vom putea achita salariile.  Când am primit cota 10% TVA era un cadou pentru noi, am majorat şi salariile angajaţilor noştri”, spune Oxana Işenco, administratoarea unui local.

28 de firme din Chişinău care deţin unul sau mai multe localuri şi-au anunţat participarea pentru 30 de minute la protest. Patronii fac apel către Guvernare să renunţe la aplicarea cotei de 20% în urma căreia, într-un final, vor avea de pierdut tot cetăţenii.

„Pentru oaspeţi o să fie mărite preţurile, o să avem mai puţini oaspeţi şi o să fie micşorat salariu. O să fim nevoiţi să ne angajam la 2 lucruri sau să plecăm peste hotare cum fac toţi”, spune Radu Loghin, administrator de local. 
 
Societatea civilă face apel către deputati să nu voteze proiectul de lege. Mâine vor organiza un protest în faţa clădirii Parlamentului. Ideea de a majora cu 10% cota TVA pentru sectorul HoReCa contravine şi practicii europene sau celei din România, acolo unde impozitul este de doar 5%.
 
„În 2016 a scăzut cota TVA pentru HORECA de la 24 la 9, cu 5%, după care anul trecut în 2018 mai scade de la 9 la 5. Înseamnă că există beneficii majore în acest sector şi la bugetul de stat, înseamnă că toată Europa care are această cotă mai joasă fac scheme”, spune Aneta Zasaveţchi,  preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Moldova.

Proiectul a primit aviz pozitiv de la Guvern săptămâna trecută. Ministrul Finanţelor a declarat că aceasta a fost una dintre condiţiile impuse de FMI. Ei motiveaza că majorarea TVA la 20% e necesară pentru că, în caz contrar, se fac distorsiuni în sistemul fiscal şi se creează o presiune asupra bugetului de stat. Pentru a deveni lege, proiectul urmează să treacă de votul deputaţilor din Parlament.
 
Similare
RECOMANDĂRI