22.03.2022 20:20 Vizualizari: Eroii de la Nistru. Maria Lupaşcu, soţia eroului Filip Lupaşcu, căzut în luptele de la Coşniţa din mai 1992 Războiul de la Nistru, din 1992, a lăsat în urmă multă durere şi a spulberat multe vise. Sute de copii sunt orfani iar soţiile celor morţi pe front au rămas fără un sprijin. Este şi cazul Mariei Lupaşcu, soţia eroului Filip Lupaşcu, căzut în luptele de la Coşniţa, din mai 1992. Fără soţ şi cu doi copii mici, femeia a fost nevoită să se descurce singură. A fost curajoasă, aşa cum îşi dorea soţul ei să fie, şi a reuşit să înfrunte greutăţile dar şi autorităţile de atunci, care, în loc să-i fie sprijin, i-au întors spatele. Filip Lupaşcu a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă destincţie militară Ordinul "Ştefan cel Mare". Urmează un nou material din campania: Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiului ruso-moldovean.
14.03.2022 21:40 Eroii de la Nistru: Mihai Rotari, despre drama ce a lăsat o rană pe pamântul Basarabiei Cu 30 de ani în urmă, mii de bărbaţi şi-au lăsat în urmă familiile şi copii şi au plecat să lupte pentru independenţa Republicii Moldova. Printre voluntarii care au mers la războiul de la Nistru a fost şi Mihai Rotari. El spune acum că, la Coşniţa, războiul a început în 14 martie 1992, când un localnic a murit în urma unei ambuscade organizate de separatiştii proruşi. Îşi aminteşte că s-a vărsat mult sânge şi acum e de datoria tuturor să nu uite şi să povestească tinerei generaţii despre drama care a lăsat o rană pe pamântul Basarabiei. Urmează un nou material din campania: Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiului ruso-moldovean.
11.03.2022 20:40 Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiul ruso-moldovean. Anatol Caraman, veteran al războiului: „Preţul libertăţii a fost mare, dar a meritat” A luptat din prima până în ultima zi de război pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Colonelul Anatol Caraman, comandantul trupelor de carabinieri, a dus lupte crâncene în conflictul armat de pe Nistru. Acum e veteran de război şi mărturiseşte că preţul libertăţii a fost mare dar a meritat, pentru că, acum, vorbim limba română, aici, acasă. Pentru Anatol Caraman, 2 martie 1992 a fost ziua în care basarabenii au arătat patriotism deoarece nu au mai putut răbda umilinţa şi teroarea Kremlinului. Urmează un nou material din campania: Eroii de la Nistru. 30 de ani de la războiul ruso-moldovean.
05.03.2022 21:45 30 de ani de la luptele de pe Nistru: Mărturisirile eroilor ce au luptat în prima linie a frontului pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova A fost război în Republica Moldova iar ecoul lui pare acum că se aude mai tare. S-au împlinit 30 de ani de la luptele de pe Nistru, un război nedeclarat de ruşi dar prin care Kremlinul dorea să-şi menţină influenţa în zona Basarabiei. Chiar dacă au trecut 3 decenii, luptătorii de atunci îşi amintesc de acele zile în care au fost prigoniţi de invadatori. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat moldo-rus au participat peste 28 de mii de combatanţi basarabeni. Aproape 300 dintre ei au murit eroic pe câmpul de luptă şi aproape 3500 au fost răniţi. Echipa TVR Moldova a mers în satul Capaclia din raionul Cantemir şi a ascultat mărturisirile eroilor ce au luptat în prima linie a frontului pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.
02.03.2022 21:50 30 de ani de la războiul de pe Nistru: TVR Moldova lansează Campania „Eroii de la Nistru" De astăzi, TVR Moldova lansează campania „Eroii de la Nistru". E o campanie dedicată împlinirii a 30 de ani de la războiul de pe Nistru în care vom "rememora" vitejia combatanţilor basarabeni care au luptat cu arma în mână pentru a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
02.03.2022 13:35 TVR MOLDOVA lansează o campania: „EROII DE LA NISTRU. 30 de ani de la războiul ruso-moldovean” Pe 2 martie a.c. se împlinesc 30 de ani de la Războiul ruso-moldovean, când armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.