Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„#Alegem Parlamentul!” Care este structura şi cum funcţionează Parlamentul Republicii Moldova?

Rolul principal al Parlamentului este adoptarea legilor. Cei 101 deputaţi se convoacă împreună pentru a vota legi doar o dată sau de 2 ori pe săptămână. În restul timpului, ei lucrează în fracţiuni şi comisii parlamentare.

De regulă, deputaţii aleşi pe listele aceluiaşi partid formează o fracţiune parlamentară. Legea nu interzice deputatului să îşi părăsească fracţiunea. Începând cu 2016 am văzut multe asemenea exemple. Fiecare fracţiune îşi deleagă deputaţii în comisii parlamentare, în prezent 11 la număr.

Comisiile parlamentare au sarcina de a pregăti pentru adoptare proiectele de legi din domeniul său. Conducerea unor comisii este oferită opoziţiei. Totuşi, majoritatea parlamentară mereu şi-a dorit controlul comisiei juridice şi de finanţe, deoarece el sunt responsabile de cele mai importante proiecte. Parlamentul este condus de un Preşedinte, care prezidează şedinţele plenare, care este asistat de câţiva vicepreşedinţi. Data şedinţelor plenare ale Parlamentului şi subiectele de pe agenda sunt decide de Biroul Permanent al Parlamentului. Majoritatea parlamentară tinde să aibă controlul Biroului pentru a controla agenda parlamentară. Dacă doriţi un parlament care să vă reprezinte – mergeţi la vot. Vladislav Gribincea, Preşedinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova

O campanie TVR Moldova realizată în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.

#HAILAVOT!
RECOMANDĂRI