Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„#Alegem Parlamentul!” Cum votăm cu urna mobilă şi ce facem în ziua alegerilor dacă avem simptome de COVID-19?

Votarea cu urna mobilă este o procedură de vot pentru alegătorii care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot veni să-şi exercite votul la secţia de votare.

La cererea alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare desemnează doi membri să se deplaseze cu urna de vot mobilă la locul aflării alegătorului, pentru ca acesta să voteze. 
În acest sens, alegătorul trebuie:
1.    să depună o cerere în formă scrisă, până la ora 18.00 a zilei precedente Zilei Alegerilor.
2.    În ziua votării, cererile pot fi depuse până la ora 15.00, însoţite de un certificat medical. 

Cererile privind votarea la locul aflării se depun personal de către alegător şi poate fi solicitată doar în raza secţiei de votare unde îşi are domiciliul alegătorul. Persoanele care nu pot să depună singure cererea, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sau cu ajutorul asistentului social. Persoanele care manifestă simptome de COVID-19, pot solicita urna mobilă inclusiv printr-un apel telefonic, iar în ziua alegerilor la solicitarea urnei mobile nu sunt obligaţi să prezinte certificat medical.

Dacă în ziua alegerilor, persoanele cu simptome COVID-19 se prezintă la vot până la ora 15.00 - nu vor fi admise în incinta secţiei de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votarea la locul aflării. Dacă s-au prezentat după ora 15.00, se vor crea condiţii de votare prin asigurarea cu echipament de protecţie şi contact minim cu alte persoane. Ulterior, vor fi dezinfectate toate suprafeţele cu care a contactat persoana.
Alegerile trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova. Ieşiţi la vot!

O campanie TVR MOLDOVA realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”.
RECOMANDĂRI